Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka na sjednici

Plenković: ''Vlada će distribuirati 20 milijuna eura kao pomoć za nastale štete od nevremena''

Vlada će distribuirati 20 milijuna eura kao pomoć za nastale štete od nevremena, najavio je premijer Andrej Plenković na redovitoj tjednoj sjednici Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu, zadnjoj prije ljetne stanke.

Hrvatsku su pogodila dva nevremena koja su uzrokovala velike štete i izražavamo žaljenje zbog svih stradalih i upućujemo izraze sućuti obiteljima svih poginulih, istaknuo je na početku sjednice premijer Andrej Plenković te podsjetio da je prošle subote održan i sastanak na tu temu.

"Hrvatsku je poharala najveća grmljavinska oluja otkako postoje mjerenja"

Hrvatsku je poharala grmljavinska oluja koja je po svom intenzitetu i razmjerima bila najveća na području Hrvatske otkako postoje meteorološka mjerenja, od sredine 19. stoljeća, opetovao je Plenković riječi glavne ravnateljice DHMZ-a Branke Ivančan-Picek, koja je također bila na sastanku.

"Na području 15 županija angažirano je 19.000 vatrogasaca i 6780 vozila, izvršeno je 6500 intervencija, angažirano više od 300 pripadnika Hrvatske vojske. Podijeljeno je 50.000 četvornih metara plastičnih folija za prikrivanje objekata. 500 djelatnika HEP-a kontinuirano radi kako bi se svima vratila struja, Hrvatske šume su angažirale 270 radnika u šest županija za raščišćavanje šumskih prometnica, a u Zagrebu su dogovorene hitne aktivnosti na krovovima, posebice škola", pobrojao je Plenković.

Zahvalio je svim službama i sastavnicama domovinske sigurnosti te volonterima koji pomažu u otklanjanju posljedica nevremena i poručio: "Činimo sve kako bismo pomogli građanima u sanaciji štete."

Na dnevnom redu sjednice Vlade ministri su predstavili izvješće o preliminarnoj procjeni šteta izazvanih olujnim nevremenom i trenutačnom stanju na terenu, a Vlada je odobrila rješenje o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna za 2023. godinu radi saniranja posljedica nevremena.

"Vlada će danas donijeti odluku o osiguravanju hitnih, inicijalnih 20 milijuna eura koji će se distribuirati onim županijama koje su u ovom trenutku podnijele zahtjev. Ovo je tek prva intervencija, nisu još svi stigli popisati preliminarne procjene šteta i naravno, kao što smo činili uvijek do sada, pomoći ćemo hitne sanacije prema županijama'', kazao je Plenković.

Ministar financija Marko Primorac rekao je da se radi o novcu ponajprije namijenjenom za hitnu sanaciju objekata u kojima se živi.

Brodsko-posavska županija dobit će 3,2 milijuna eura, Karlovačka 1,3 milijuna, Krapinsko-zagorska 161,4 tisuće eura, Osječko-baranjska 376,6 tisuća, Požeško-slavonska 2,9 milijuna, Sisačko-moslavačka 252,8 tisuća, Vukovarsko-srijemska 7,2 milijuna i Zagrebačka županija 4,5 milijuna eura.

Županije se zadužuju da kao primatelji sredstava utvrde kriterije za raspodjelu stradalim jedinicama lokalne samouprave, a odobreni iznos županijama isplatit će se jednokratno po utvrđivanju tih kriterija. Jedinice lokalne samouprave dužne su sredstva utrošiti u roku od godine dana od primitka, a Plenković je naglasio da je riječ o tek inicijalnim sredstvima pomoći.

Detalje izvješća o štetama možete pogledati u videu.

Plenković najavio ponovno osnivanje Vladina ureda za socijalno partnerstvo

Vlada je donijela i odluku o isplati dodatka na plaću državnim službenicima i namještenicima u pravosudnim tijelima te je izvan snage stavila odluku o umanjenju plaće i dodataka na plaću državnim službenicima i namještenicima za vrijeme sudjelovanja u štrajku.

Stavljanje van snage odluke o umanjenju plaće za vrijeme sudjelovanja u štrajku Plenković je rekao da je gesta koja je pridonijela da se okonča štrajk u pravosuđu. "Ovo je rezultat našeg dijaloga i dogovora", naglasio je i izrazio nadu u daljnji dijalog, a istaknuo je i da će Vlada i dalje raditi na povećanju plaća te je najavio da će ponovno biti osnovan Vladin Ured za socijalno partnerstvo.

Najnovije odluke Vlade uslijedile su nakon što je štrajkaški odbor Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) prihvatio Vladinu ponudu o 12-postotnom povećanju plaće i odlučio prekinuti štrajk.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un i Vladimir Putin - arhivska fotografija Jačanje veza VIDEO Misteriozna kuverta: Putin poslao pismo Kim Jong Unu

Pročitajte i ovo Ilustracija Smrt umjesto novog života Moderni svijet za njih je bio previše: Tročlana obitelj sklonila se u planine. Njihova odluka imala je fatalan ishod

Premijer je kazao i da se nastavljaju sve mjere kontrole i suzbijanja afričke svinjske kuge: "Dat ćemo i odgovarajuću kompenzaciju sektoru svinjogojstva. Potpora će biti snažna i čvrsta."

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je da je ta bolest, od prve registrirane pojave 26. lipnja, potvrđena na područjima 13 jedinica lokalne samouprave, od kojih je 11 u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a dvije u Brodsko-posavskoj: ''Provode se propisane mjere, a svinjogojcima koji su morali usmrtiti životinje trošak će biti nadoknađen.''

Plenković se pohvalio Pelješkim mostom

Plenković je još, između ostalog, podsjetio i da je prošlo godinu dana od otvorenja Pelješkog mosta: "Njime je dosad prošlo dva milijuna i 300.000 vozila što je 14.000 vozila na dan. Autocestama je do danas prošlo 38 milijuna vozila, promet je to veći za 12 posto u odnosu na isti period lani, kao i povećanje naplaćene cestarine za 10 posto."

Plenković je također zahvalio i svim vatrogascima koji sudjeluju u gašenju požara diljem obala, kao i posadama Canadaira i Air Tractora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene