Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NE DIRAJTE MI RAVNICU

Seljaci gube zemlju, natječaji se ne raspisuju, a stižu im - kazne: "Situacija je alarmantna"

Aktualno Galerija Poljoprivreda i natječaji: Ilustracija - 4 Poljoprivreda i natječaji: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Poljoprivreda i natječaji: Ilustracija - 2 Poljoprivreda i natječaji: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Poljoprivreda i natječaji: Ilustracija - 3 Poljoprivreda i natječaji: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Poljoprivreda i natječaji: Ilustracija - 1 Poljoprivreda i natječaji: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +2 Poljoprivreda i natječaji: Ilustracija - 5 Galerija 1/7 >>
Ni najnovija verzija Zakona o dodjeli državnog poljoprivrednog zemljišta neće, čini se, riješiti dugogodišnji problem. Administracija, stalne promjene pravila, a nisu rijetke ni nepravilnosti. Natječaji u mnogim gradovima i općinama tako se još uvijek čekaju, a seljaci gube zemlju.

Sljedećih dana Ivan će doznati ima li njegova farma budućnost. Općina odlučuje o dodjeli državnog zemljišta. Nedostaje mu 30 hektara.

"Obrađujemo 49 hektara zemlje. Nažalost, sve državno jer svoje nemamo. U Beketincima, nažalost, nemamo prilike ni kupiti tu zemlju jer je nema", žali se Ivan Gašić iz Beketinaca te dodaje da se on i njegov otac još od 2008. bore s tim problemom. Slično je i u Vukovarsko-srijemskoj županiji

"Situacija sa zemljom je alarmantna. Nemamo dovoljno zemlje da prehranimo stoku, borimo se, kupujemo hranu", objašnjava Ivan Đurašević iz Nijemaca, koji ističe da se za natječaj čeka već dosta dugo. Konkretno, od 2015. sve stoji. Bio je natječaj, ali je, kaže, poništen.

Od hrvatske samostalnosti zakon se mijenjao dvadesetak puta. Ovaj posljednji pripreman je dvije godine, a na snagu je stupio prije sedam mjeseci. Međutim, novi zakon donio je i nove probleme.

U okolici Đakova niče mlada pšenica, natječaja nema, a poljoprivrednici iz Piškorevaca koji su nastavili obrađivati zemlju, iako su im istekli ugovori, počeli su dobivati visoke kazne.

"Prvi put ugovori se ne mogu produžiti i nastaje problem. Inspektor dolazi na teren i kaže: 'Vama je ugovor istekao, u nelegalnom ste posjedu i morate platiti kaznu 5000 kuna'", objašnjava Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore, a isto su potvrdili iz Državnog inspektorata.

Dosad izdano 25 prekršajnih naloga

Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata zaprimila je dosad 83 zahtjeva za provođenje nadzora te su provedena 54 inspekcijska nadzora u kojima je utvrđeno da 43 poljoprivredna gospodarstva bespravno koriste državno poljoprivredno zemljište. Dosad je izdano 25 prekršajnih naloga, a ostali su postupci u tijeku. Hrvatska poljoprivredna komora upozorava da će se stvoriti vremenski vakuum u kojemu će zemlja ostati neobrađena.

"Radi se oko 150 do 200 tisuća hektara državnog poljoprivrednog zemljišta. Natječaji se, vidimo, ne raspisuju. Kad se i budu raspisivali, prosječni natječaj ako je prošao traje, dvije do tri godine čeka se u ministarstvu", rekao je Matija Brlošić iz HPK-a, dok se ministrica poljoprivrede s tim ne slaže.

Pročitajte i ovo Provjereno: Oštećeni građani Andrijaševci - 1 Priča Provjerenog Prvo nije dobio zemlju pa mu je naglo dodijeljena da ga se ušutka? "Stranački sam nepodoban, a na vlasti je HDZ"

"Primjedba da natječaji ne idu je potpuno, ja bih sad rekla, pogrešna. Natječaji su započeli, 250 natječaja je objavljeno, 27 je u pripremi i dalje će se ubrzavati", kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Pročitajte i ovo Hrana koju jedemo - 3 Sigurnost i kvaliteta Stručnjaci govorili o prijevarama potrošača, pesticidima u hrani, štetnosti, ali i održivoj poljoprivredi i kontrolama. Gdje je tu Hrvatska?

U Hrvatskoj je 555 jedinica lokalne samouprave. Neke su već ostale bez svojih farmera, koji su, zbog kroničnog problema s dodjelom zemlje, odustali od proizvodnje.

Više o problemima koje seljaci imaju sa zemljom pogledajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Marine Bešić Đukarić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene