U poslijepodnevnim satima u Banskim dvorima sastala se vladajuća koalicija. Glavne teme bile su cijene energenata, stanje s pandemijom, obnova, zakon o radu, ali i nezaobilazan izbor glavnog ravnatelja javne radiotelevizije. Medijima se nakon sastanka obratio predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, Branko Bačić.

Galerija Branko Bačić Branko Bačić Aktualne teme na dnevnom redu vladajućih - 1 +2 Aktualne teme na dnevnom redu vladajućih - 2

Bačić je, nakon sastanka vladajuće koalicije, rekao da ih je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat detaljno izvijestio o predloženim izmjenama Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije.

"Na prostorima obuhvaćenim potresom država i lokalna samouprava će u cijelosti snositi troškove konstrukcijske obnove. Građani se oslobađaju participacije u konstrukcijskoj obnovi vlastitih objekata", kazao je Bačić. Također, izmjenama zakona će država će u cijelosti platiti konstrukcijsku obnovu nelegaliziranih objekata koji se mogu legalizirati a za koje njihovi vlasnici nisu podnijeli zahtjev za legalizacijom.

"Ovim ćemo zakonom to premostiti. Ući će se u konstrukcijsku obnovu i država će platiti konstrukcijsku obnovu i tih objekata, a nakon toga slijedi legalizacija", poručio je. Dodao je i da u konstrukcijsku obnovu neće ući oni objekti koji se prema zakonu ne mogu legalizirati.

Bačić je rekao i da se izmjenama tog zakona podižu pragovi koji omogućuju provedbu Zakona o javnoj nabavi te nabavu roba, usluga i radova, a njime se rješava i dubioza vezana uz mjesto prebivališta u trenutku potresa. Tako će se konstrukcijski obnoviti i objekti neovisno o tome je li vlasnik u tom trenutku imao na tom prostoru prebivalište ili ne.

Benzinska pumpa Sindikati od Vlade traže smanjenje trošarina, a za to vrijeme neki građani po gorivo idu u - BiH: "Uštedim od 200 do 300 kuna"

Andrej Plenković Plenković o cijenama goriva: ''Nećemo dopustiti da dođe do pada standarda. Ako se stvari ne budu smirivale, imamo dodatne alate''

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a izvijestio je da su na sastanku vladajuće koalicije razgovarali o aktivnostima Vlade i Sabora tijekom ovog tjedna i planovima za iduće razdoblje te i o sutrašnjem glasovanju u Saboru o glavnom ravnatelju HRT-a. Vladajuća koalicija raspravila je i najavljeni Zakon o radu koji je još na radnoj skupini ministarstva, dodao je.

Bačić je istaknuo da kroz tripartitni razgovor, s poslodavcima i sindikatima, žele donijeti moderan zakon koji je prilagođen vremenu i novim okolnostima uvjetovanim pandemijom koronavirusa te donijeti i druga rješenja za prijepore koji se duži niz godina pojavljuju između Vlade i sindikata te poslodavaca vezano uz ugovore o radu.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju