Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Oštetio ugledu Hrvatrskoj0

NDH podnijeli prijavu protiv Mesića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga Nezavisni dragovoljci hrvatski podnijela je Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske kaznenu prijavu protiv bivšeg predsjednika Republike Stjepana Mesića te traži da se protiv njega pokrene istraga 'zbog sumnje u izdaju nacionalnih interesa'.

Udruga tvrdi kako je Mesić svjedočio na Haaškome sudu kao svjedok tužiteljstva te izražava sumnju da je netočnošću u tom svjedočenju nanio štetu Republici Hrvatskoj i hrvatskim braniteljima. Osim toga, kako navodi, Mesić je otvorio novinarima i svim istražiteljima Haaškoga suda "sef-sobu s transkriptima" u Uredu predsjednika te im je time omogućio uvid u transkripte koji su bili označeni kao državna tajna.

Stjepan Mesić svojim svjedočenjem i davanjem dokumentacije iz Ureda predsjednika Haaškome sudu prouzročio je i presudu tog suda Republici Hrvatskoj "u definiciji da se radi o zločinačkom pothvatu" te visoke kazne generalima Gotovini i Markaču, smatraju u toj udruzi.

Za svjedoke udruga predlaže bivšu predstojnicu Ureda predsjednika Vesnu Škare-Ožbolt, koja je tu dužnost obnašala dok je hrvatski predsjednik bio Franjo Tuđman, a koja je, kako navode, izjavila da je na dokumentaciji iz Ureda predsjednika stajao pečat, to jest dva pečata, s tekstom strogo povjerljivo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mesić: 'Vukojević je jedan prekrasan čovjek' Slika nije dostupna Istražni zahtjev ŽDO-a protiv 15 nedostupnih osoba

>> Nezavisni dragovoljci danas daju uvid u prijavu protiv Mesića

Za svjedoke predlažu i bivšega saborskog zastupnika Milana Kovača te ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka, koji je, kako ističu, u medijima obrazložio da je bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću - dok je bio predstojnik njegova ureda - predložio da se dokumenti koji nose pečat državne tajne prenesu u Državni arhiv na određeni broj godina, što se, kako navode, nije dogodilo.

Radi 'dokazivanja da je Stjepan Mesić proslijedio Haagu dokumente koji su bili označeni kao strogo povjerljivi', udruga za svjedoke predlaže i profesora Miroslava Tuđmana, koji je bio na čelu negdašnje Hrvatske izvještajne službe (HIS), te sadašnjeg potpredsjednika Hrvatskoga sabora Ivana Jarnjaka.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene