Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nastavljeno suđenje za ratni zločin u Mikluševcima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saslušanjem petero svjedoka na Županijskom sudu u Vukovaru nastavljena je glavna rasprava u sudskom postupku protiv 25 osoba srpske, rusinske i romske nacionalnosti iz Mikluševaca, optuženih da su u tom pretežno rusinskim stanovništvom naseljenom mjestu kod Vukovara tijekom 1991. i 1992. počinili kazneno djelo genocida.

Suđenju, koje je počelo u travnju 2005., nazočno je sedam optuženika koji se brane sa slobode dok se preostalim optuženicima sudi u odsutnosti.

Pročitajte i ovo Masovno ubojstvo u Mladenovcu kod Beograda - 3 Mještani šute "Možda je Božja kazna!": Policija ispituje što se dogodilo s kućom ubojice iz Mladenovca Muškarac osumnjičen za otmicu priveden u zgradu Županijskog državnog odvjetništva - 3 Na parkiralištu u Petroviji Proširena istraga protiv 60-godišnjaka koji je oteo ženu u Istri: Poznato za što ga se tereti

Sve ih se optužuje da su od listopada 1991. do 18. svibnja 1992., nakon što su pripadnici nekadašnje JNA i paravojnih srpskih postrojba okupirali Mikluševce, ustrojili okupacijsku lokalnu vlast s ciljem da Mikluševce učine etnički čistim mjestom.

U toj su namjeri zastrašivali nesrpsko stanovništvo, bacali bombe u kuće nesrba, zlostavljali i ubijali te 18. svibnja 1992. protjerali iz Mikluševaca 98 osoba nesrpske nacionalnosti.

Svjedok Tomislav Koljesar, koji je do prosinca 1991. bio zapisničar za potrebe tadašnje mikluševačke Mjesne zajednice, prisjetio se zajedničkog sastanka Mjesne zajednice (MZ) i štaba Teritorijalne obrane (TO) u studenom 1991. na kojemu je tadašnji zapovjednik TO Milan Stanković pročitao popis mještana koji su trebali biti protjerani iz Mikluševaca, a na kojemu su se, kako je rekao, nalazila imena oko 120 osoba, odnosno 40-ak obitelji.

Članovi Mjesne zajednice nisu mogli odlučivati tko će biti na toj listi, već su listu sastavili članovi Teritorijalne obrane, rekao je Koseljar dodajući kako su tom sastanku, osim njega, nazočni bili i tadašnji predsjednik Mjesne zajednice Antun Mudri i Dušan Anđelić, Rade Jeremić,i Janko Mudri dok su u ime Teritorijalne obrane, osim Stankovića, nazočni bili i Momir Anđelić i Petar Lenđer.

Po riječima svjedoka, u svibnju 1992., samo nekoliko dana nakon što je selo napustila JNA, iz Mikluševaca je istjerano stotinjak osoba, a imena većine njih nalazila su se na popisu za protjerivanje pročitanom na zajedničkom sastanku MZ-a i TO-a.

Također je dodao da su se Srbi iz zapadne Slavonije u Mikluševce počeli doseljavati polovicom svibnja 1992., odmah nakon što je iz sela protjerano stotinjak osoba.

Svjedok Vlado Mudri rekao je kako njega i njegovu obitelj tijekom okupacije Mikluševaca nitko nije tukao ili maltretirao. Prisjetio se da je jednom prilikom u jesen 1991. nekoliko osoba došlo u kuću njegova oca Emila i oduzelo mu novac koji mu je toga dana isplaćen za obrani kukuruz, ali ne zna tko su one bile, a nije ih prepoznao niti otac.

Sudac Nikola Bešenski nastavak glavne rasprave zakazao je za 6. lipnja, kada će biti saslušani novi svjedoci.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene