Obavijesti Video Pretražite Navigacija
treba utvrditi tko je to

Nastavljeno suđenje Sanaderu za ratno profiterstvo: Obrana se poziva na zastaru, spomenuta i "treća osoba"

Na Vrhovnom sudu u utorak ujutro nastavljana je rasprava o zadnjem slučaju Ive Sanadera koji još nije pravomoćan - aferi Hypo. Dnevnik Nove TV prati proces u kojem se bivšeg premijera tereti za ratno profiterstvo.

Kako je javila reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov Sanaderova braniteljica Jadranka Sloković iznijela je žalbu branjenika i kazala da primjena zakona o nezastarjevanju nije ranije iznošena pa bi se više fokusirala na to.

Kazala je i da je pogrešno utvrđeno činjenično stanje s obzirom na to da svi ključni elementi kaznenog djela nisu utvrđeni na pravilan način.

"Netočna je tvrdnja da bi Hypo banka optuženiku isplatila proviziju da bi je uveo na tržište. Nije dokazano da je optuženik glavni pregovarač u tom postupku, nije dokazano da bi primio proviziju. Nije dokazana nijedna tvrdnja suda koja je vezana uz inkriminacije", kazala je i dodala kako smatraju da je proviziju uzimala treća osoba, Eugen Laxa, i trebalo bi utvrditi tko je to.

Pročitajte i ovo Ante Sanader - 1 u splitsko-dalmatinskoj županiji Ante Sanader o zapošljavanju sina u Vatrogasnoj zajednici: "Ima on svoje kvalifikacije..."

Odvjetnica smatra i da je zastara u ovom slučaju nastupila 22. 3. 2005 i da se zakon ne moze primjeniti.

"Nije doveo u pitanje funkcioniranje države"

"Kada ta djela postaju djela ratnog profiterstva - samo kada imaju ispunjene uvjete kažnjivosti", kazala je te istaknula nesrazmjer imovinske koristi "jer taj iznos nije doveo u pitanje funkcioniranje države".

Sanader je u ovom slučaju ranije nepravomoćno osuđen na dvije i pol godine zatvora. USKOK se žalio da je kazna preblaga, a odvjetnica Sloković smatra da visina te ranije kazne "ukazuje na činjenicu da se ne radi o najtežim djelima kaznenih djela".

"Smatramo da se radi o klasičnoj zloporabi položaja i da je za djela nastupila zastara", kazala je.

"Koju to konkretnu štetu trpi Republika Hrvatska temeljem počinjenja ovog kaznenog djela? Imovinska korist je nastala na štetu strane banke, ne Hrvatske", poručila je odvjetnica i predložila da Vrhovni sud prihvati žalbu te preinači presudu te odbije optužbu i vrati prvostupanjskom sudu na daljnje odlučivanje.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović O Frki Petešiću, Radmanu, Plenkoviću.... Milanović opet oštro: "Svom ću sinu savjetovati da se učlani u HDZ! Ima li kakav posao za njega?"

Cilj je bio vlastito bogaćenje

Ivo Sanader složio se sa svojom braniteljicom dok Mirta Kuharić iz Državnog odvjetništva smatra da nije zastupila apsolutna zastara.

"Kazneno djelo ratnog profiterstva zahtijeva nesrazmjernu imovinsku korist, smatramo da se o tome radi - Ivo Sanader ostvario je u kontekstu tadašnjeg stanja i u cilju osobnog bogaćenja", kazala je i dodala kako je optuženi Sander bio ovlašteni pregovarač s Hypo bankom, a provizija je dogovorena nakon obećanja optuženika da će Hypo banka u Hrvatskoj imati povlašteni položaj, za što, kaže, postoji bilješka u Ministarstvu vanjskih poslova.

Komentirala je i spomenutu "treću osobu".

"Eugen Laxa doista postoji, ali ta osoba nema veze s predmetnim kreditnim poslom, dogovorom oko provizije i isplati iste...", kazala je Kuharić i predložila da Vrhovni sud odbije Sanaderovu žalbu.

Istaknula je da su olakotne okolnosti to što je u ratnim uvjetima, uz pregovore koje je vodio zanemario svoju zadaću da štiti ugled svoje zemlje. Smatra da neosuđivanje nije mogla biti olakotna okolnost, dok je protijek vremena procijenjena kao olakotna okolnost.

Sanaderov obiteljski status smatraju precijenjenim s obzirom na to da u vrijeme inkriminacije nije uzdržavao ni jednog člana obitelji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odavno je nismo vidjeli Sanaderova kći snimljena u javnosti nakon dugo vremena, zbog društva s kojim je bila nije skidala osmijeh s lica

DORH predlaže da se prvostupanjska presuda preinači i da se Sanadera osudi.

"Nemam ništa za reći, navedeno je sve u žalbi. Financijska ponuda je do u detalje prenesena. Nije bilo pregovora poslije kolovoza 1994. Ništa nije izmjenjeno, uključio sam se u razgovore oko kredita... Nikakva provizija i uvjeti", rekao je Sanader čija je odvjetnica sudu priložila i dokumentaciju da bivši premijer ima srčane probleme.

Podsjetimo, u aferi Hypo USKOK Sanadera tereti da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova uzeo proviziju u protuvrijednosti od 3,6 milijuna kuna, nakon što je ta austrijska banka Hrvatskoj odobrila kredit za kupnju zgrada diplomatskih predstavništava. Kako se radilo o vremenu u kojem je Hrvatska bila u neposrednoj ratnoj opasnosti, Sanader je optužen da je ratni profiter, što je Sanader odbacio.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene