Ivo Sanader u sudnici (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)
Ivo Sanader u sudnici (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

USKOK traži veću kaznu za Ivu Sanadera za ratno profiterstvo


USKOK se žalio na presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu za ratno profiterstvo u aferi Hypo.

Vezani članci Županijski sud u Zadru Istraga protiv referentica (23 i 24) sa zadarskog suda: Otkrila kolegici tajne informacije o istrazi njezina partnera Berislav Šipuš Peglao službenu karticu: Bivši ministar kulture osuđen na godinu dana zatvora

Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti:

''USKOK je podnio žalbu na presudu Županijskog suda u Zagrebu kojom je I. S. proglašen krivim zbog počinjenja kaznenog djela iz članka 291. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona/11 u svezi članka 7. stavak 1. u svezi članka 3. točka 9. Zakona o nezastarijevanja kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz pretvorbe i privatizacije.

Okrivljenik je prvostupanjskom presudom proglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci zbog počinjenja kaznenog djela ratnog profiterstva.
Ured smatra da je navedena kazna preblaga i da Županijski sud u Zagrebu nije u dovoljnoj mjeri cijenio utvrđene otegotne okolnosti te da je precijenio utvrđene olakotne okolnosti.
USKOK je Vrhovnom sudu Republike Hrvatske predložio da uvaži žalbu, preinači pobijanu presudu i okrivljeniku izreče strožu zatvorsku kaznu od one na koju je osuđen prvostupanjskom presudom'', stoji u priopćenju.

Podsjetimo, u aferi Hypo USKOK Sanadera tereti da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova uzeo proviziju u protuvrijednosti od 3,6 milijuna kuna, nakon što je ta austrijska banka Hrvatskoj odobrila kredit za kupnju zgrada diplomatskih predstavništava. Kako se radilo o vremenu u kojem je Hrvatska bila u neposrednoj ratnoj opasnosti, Sanader je optužen da je ratni profiter, što je Sanader odbacio.