Obavijesti Video Pretražite Navigacija
oslobođen za hep-dioki

Ivo Sanader nepravomoćno osuđen za ratno profiterstvo, ali neće u zatvor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivo Sanader oslobođen je optužbi u aferi HEP-Dioki, u kojoj ga je USKOK teretio za prodaju jeftinije struje Diokiju, a na štetu HEP-a.

Sutkinja je objavila i da je Robert Ježić oslobođen. Odbijen je zahtjev da se oduzme imovinska korist Diokiju i Petrokemiji, a HEP se upućuje da u parnici traži namirenje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 3,6 milijuna kuna mita Objava presude Sanaderu u slučaju Hypo 22. listopada: ''Nisam ratni profiter'' Slika nije dostupna Velik udarac pravosuđu Objavljeni detalji presude arbitražnog suda: Otkriveno zašto je Hrvatska izgubila spor s MOL-om

''Osuđujuća presuda bila bi samo na temelju iskaza i priznanja Ivana Mravka, a i nije dokazano da ga je Sanader potaknuo na prodavanje jeftinije struje'', objasnila je.

U slučaju HEP-Dioki USKOK je teretio Sanadera i Roberta Ježića, nekadašnjeg prijatelja bivšeg premijera, a danas krunskog svjedoka u jednom od brojnih Sanaderovih antikorupcijskih postupaka. Uskok je također teretio i Ivana Mravka, bivšeg direktora HEP-a, koji je u međuvremenu preminuo.

U ovom slučaju Sanader je još 2012. optužen da je Mravka poticao da Ježićevoj tvrtki isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene. Suđenje je trebalo početi još na ljeto 2014., kada je odgođeno zbog bolesti obojice Sanaderovih suoptuženika.

Proglašen krivim za ratno profiterstvo

Bivši premijer Ivo Sanader ranije danas proglašen je krivim za ratno profiterstvo i nepravomoćno osuđen na dvije i pol godine zatvora u aferi Hypo.

''Iskoristio je svoj položaj i ovlasti i pribavio imovinsku korist'', rekla je sutkinja Jasna Galešić. U kaznu mu se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru i istražnom zatvoru što znači da neće iza rešetaka. Naloženo mu je da Republici Hrvatskoj mora vratiti 3,6 milijuna kuna u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude. Dužan je i podmiriti troškove postupka.

''Uzimanje provizije u ratno doba nije ništa drugo nego ratno profiterstvo. Jasno je da je Sanader za cilj osobnog bogaćenja iskoristio ratno stanje'', obrazložila je sutkinja naglasivši da bi Sanaderu u to doba trebale 64 godine rada da zaradi taj iznos. Olakotne su okolnosti da dosad nije pravomoćno osuđivan, da je obiteljski čovjek i otac dvoje djece, te sudionik Domovinskog rata, a otegotna okolnost je da je kazneno djelo počinio na visokoj dužnosti.

''Beskrupulozno je pomogao u destrukciji demokratskog sustava, srozavanju gospodarstva i ugleda države", rekla je sutkinja.

Zbog javnog interesa, objasnila je sutkinja, Sanader mora vratiti protupravnu imovinsku korist.

Stranke imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu u roku od 15 dana.

Zamjenica ravnateljice USKOK-a Marija Vučko zadovoljna je osuđujućom presudom, ali će se žaliti na visinu kazne jer ju smatraju preblagom.

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković rekla je da ''idu do kraja'', da će se žaliti na presudu. Smatraju da ne može opstati kazneno djelo ratnog profiterstva. ''To je manipulacija USKOK-a kako djelo ne bi otišlo u zastaru'', poručila je i dodala da je Sanader gotovo dvostruku odslužio kaznu.

U aferi Hypo USKOK Sanadera tereti da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova uzeo proviziju u protuvrijednosti od 3,6 milijuna kuna, nakon što je ta austrijska banka Hrvatskoj odobrila kredit za kupnju zgrada diplomatskih predstavništava. Kako se radilo o vremenu u kojem je Hrvatska bila u neposrednoj ratnoj opasnosti, Sanader je optužen da je ratni profiter, što je Sanader odbacio na suđenju.

Prvu osuđujuću presudu u ovom slučaju, koja je Sanaderu izrečena zajedno s presudom za primanje mita od direktora MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, 2014. je ukinuo Ustavni sud i zatražio novo suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu.

Od niza korupcijskih postupaka Sanader je nepravomoćno osuđen jedino u slučaju Planinska, gdje je dobio 4,5 godine zatvora zbog optužbi da je primio 17 milijuna kuna ''provizije'' nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja, na čijem je čelu bio ''pokajnik'' Petar Čobanković, 2009. kupilo zgradu u Planinskoj ulici od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

Ponovno mu se sudi i u slučaju Fimi media, u kojoj je, tvrdi tužiteljstvo, iz te marketinške agencije izvlačio novac za HDZ-ov crni fond i privatne potrebe stranačkih dužnosnika.

Početak novog postupka za primanje mita u slučaju Ina-MOL najavljen je za utorak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene