Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Linić o padu kreditnog rejtinga

Linić: Nećemo dirati mirovine ni plaće, krećemo u borbu sa sivom ekonomijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon vijesti o padu kreditnog rejtinga ministar financija Slavko Linić objavio je kako Vlada nastavlja s reformama.

'Vlada nastavlja s reformama, ali mirovine nećemo rezati. U ocjenu S&P-a ulazi i to što nismo smanjili izdatke za plaće, socijalna davanja i mirovine', izjavio je ministar Linić na konferenciji za novinare održanoj nakon vijesti da je agencija Standard&Poor's snizila kreditni rejting s investicijske na neinvesticijsku razinu. 'Nastavljamo s reformama i pokrenut ćemo nove', poručio je Linić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PROBLEM LEX AGROKOR Standard&Poor's snizio kreditni rejting Agrokora: "Sve navedeno jednako je stečaju" Slika nije dostupna NOVO IZVJEŠĆE Iz kreditne agencije Standard & Poor's ponovno dobre vijesti za Hrvatsku

S&P je snizio dugoročni i kratkoročni kreditni rejting Hrvatske s BBB-/A-3 na BB+/B. 'Prognoza rejtinga je stabilna, što odražava naše mišljenje da razina bogatstva u Hrvatskoj, relativno diverzificirano gospodarstvo i budući primitci iz EU fondova mogu pomoći u stabiliziranju vanjskih neravnoteža i državnih financija uz poboljšanje izgleda za rast', priopćili su iz S&P-a.

Ionako tešku situaciju ovakva ocjena dodatno čini složenijom i donosi nove teškoće za RH, kazao je Linić. Kaže da će Vlada sada morati preispitati sve planove koje je imala. 'Preispitat ćemo uopće izlazak na svjetska tržišta s vrijednosnicama za 2013. godinu', kazao je ministar.'Neinvesticijski rejting je taj koji nas vodi ka takvoj odluci', pojasnio je.

Situacija je daleko složenija. Vlada smatra da i u ovakvoj situaciji ipak postoji izlaz i da trebaju ustrajati na politikama za 2013. godinu. Nastavit će s promjenama u državnim tvrtkama. Nastavit će jačati investicijsku aktivnost i ustraju na provođenju financijskog restrukturiranja privatnog sektora. 'Vlada ostaje na politikama reformi', kazao je ministar Linić.

'Daljnje uštede na plaćama nećemo provoditi', poručuje Linić. Ukoliko bi to nastavili, uslijedili bi otkazi. 'Nećemo dirati mirovine', rekao je. 'Energičnom borbom protiv sive ekonomije nastojat ćemo povećati prihode', kazao je Linić i dodao da je cilj da deficit ne bude veći od 3 posto BDP-a.

'Vlada RH neće povećati poreze ni građanima ni privredi u 2013. godini', zaključio je Linić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene