Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Gurgula'

Nastavak suđenja u Beogradu za ratni zločin u Tenji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nastavku suđenja Darku Radivoju za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Tenje ondašnji pripadnici srpskih paravojnih snaga potvrdili su pred sudom u Beogradu da je optuženik u tom razdoblju bio policajac u Tenji.

Ispitani kao svjedoci u početku dokaznog postupka, zapovjednik ‘teritorijalne obrane’ Jovan Rebrača i pripadnik policije Miroslav Momčilović pred vijećem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kazali su kako ne znaju je li optuženik ubio pripadnika hrvatskih snaga Marjana Plateša. Rebrača je posvjedočio da je vidio ranjenika te da je poslije čuo da je taj čovjek ubijen.

Pročitajte i ovo Ilustracija slučaj šokirao zemlju Stravičan zločin u susjedstvu! Devetorica silovala djevojčice od 10 i 12 godina, jedan sve snimao: "Bili su sigurni da neće biti prijavljeni" Slika nije dostupna Osijek: Počelo suđenje za ratne zločine u Tenji

Momčilović je kazao da je Radivoj sudjelovao u akciji 20. studenog, navevši kako ne zna za zločin za koji se optuženik tereti. Na početku suđenja 6. svibnja optuženik Radivoj je zanijekao krivnju, navevši kako on nema veze s ubojstvom Plateša te da ubijenog nije ni poznavao. Nastavak suđenja Radivoju, koji se brani sa slobode, očekuje se potkraj rujna, kad bi videovezom trebali biti ispitani svjedoci iz Hrvatske.

Srbijansko odvjetništvo za ratne zločine podignulo je 11. ožujka optužnicu protiv Darka Radivoja (41) zbog osnovane sumnje da je 20. studenog 1991., kao pripadnik tadašnje policije u sastavu TO-a tenjske općine ubio pripadnika 130. brigade Hrvatske vojske Marjana Plateša, koji je bio ranjen, a potom zarobljen.

Darko Radivoj, zvani ‘Gurgula’, iz Sombora, rođen u Vukovaru. Pred vojnim sudom u Osijeku 1994. osuđen je na zatvorsku kaznu od 12 godina zbog kaznenog djela terorizma. Kaznu nije izdržao jer je postupak izvršenja kazne obustavljen 1998. rješenjem županijskog suda u Osijeku, na temelju zakona o općem oprostu.

Predmet ‘Tenja’ srbijansko pravosuđe preuzelo je na temelju sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, između Tužiteljstva za ratne zločine Republike Srbije i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene