Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Treba nam dozvola'

Problem 'Imunološki': Poslali i treće pismo 'prezaposlenom premijeru'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U pismu premijeru Oreškoviću navedeni su prijedlozi mogućih rješenja za nastavak proizvodnje Imunološkog zavoda.

Samostalni sindikat radnika u djelatnostima energetike, kemije i nemetala Hrvatske (EKN) u ponedjeljak je održao konferenciju za medije na temu 'Nastavak proizvodnje u Imunološkom zavodu'.

Po treći put odlučili su uputiti pismu premijeru Tihomiru Oreškoviću s prijedlozima mogućih rješenja za nastavak proizvodnje IMZ-a te zatražiti od Ministarstva zdravlja da analizira podatke o posrednicima koji sudjeluju u nabavi proizvoda koje je proizvodio taj Zavod kako bi se eventualno otkrilo u čijem interesu se problem IMZ-a ne rješava godinama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PROPADA 20 TONA KRVNE PLAZME Jagarinec: Ne treba biti profesor matematike da se izračuna da je rok za proizvodnju lijekova iz krvi istekao Slika nije dostupna Povjerenstvo istražuje Proizvodnja stoji, oprema propada, optimizma sve manje: Tko je kriv za propast Imunološkog?

Predsjednik EKN-a Krešimir Dorić rekao je na konferenciji za medije da dioničko društvo još postoji, nije razriješeno i nije održana skupština.

Dodao je i da je ravnateljica IMZ-a Nevenka Kovač bila u sukobu interesa. Kaže i da su plaće osigurane u proračunu, ali da proizvodnje nema. Naglasio je da je Imunološki strateški bitan za RH.

'Imunološki se ne može baviti prepakiravanjem proizvoda'

Povjerenica Sindikata EKN-a Imunološkog zavoda Lidija Jagarinec rekla je da bi bila sretnija da su okolnosti bolje.

'Plaće smo riješili, ali nije provedena odluka vlade u cijelosti. U odluci Vlade piše da će Imunološki d.d. postati javna ustanova, ali nismo dobili dovoljno sredstava, proizvodnje nema', rekla je i dodala da je jedan čovjek u Zavodu umro od stresa, a dvije kolegice završile su na Hitnoj.

'Imunološki zavod se ne može baviti prepakiravanjem proizvoda. Treba nam dozvola', rekla je i dodala da su se obratili i ministru zdravlja Dariju Nakiću i premijeru Tihomiru Oreškoviću koji im je poručio da je trenutno prezaposlen.

Kaže da u Zavodu fale ozbiljni kadrovi, kao i da je za rebalans traženo 56 milijuna kuna, ali toliko nije dobiveno. U Imunološkom se krenuo slagati sustav, krenula je montaža stroja, ali sve je stalo.

Radi 170 ljudi, a glavni problem u dobivanju proizvodnih dozvola je, rečeno je na konferenciji, sustav za vodu koji nikako da se riješi.

Jagarinec je poručila i da otkad je Zavod prestao s radom, lijekovi koje je omogućavao Imunološki nabavljaju se dvostruko skuplje.

Nakić: Što prije pokrenuti pretvorbu Imunološkog zavoda iz društva u ustanovu

Nakić kaže kako je Imunološki zavod od strateškog cilja za Hrvatsku te kako se procjenjuje da potrebe za krvnim derivatima i pripravcima koje proizvodi Imunološki zavod iznose 60 milijuna kuna."Imunološki zavod ima perspektivu i mogućnosti posebno u proizvodnji cjepiva te se tu otvaraju tržište ne samo Hrvatske nego i zemalja puno većih po broju stanovnika", kazao je Nakić i rekao da je o tome razgovarao s veleposlanicima nekih zemalja koje su pokazale određeni interes."Ne mogu reći da je to u ovom trenutku zajamčeno, ali je nešto o čemu idemo u pravcu razgovora", dodao je. Ministar zdravlja Dario Nakić izjavio je u ponedjeljak kako je cilj što prije pokrenuti pretvorbu Imunološkog zavoda iz društva u ustanovu i pokrenuti proizvodnju kako bi Imunološki počeo ostvarivati prihode.

Kazao je kako se vode razgovori s ministrom gospodarstva i financija o budućnosti Imunološkog te da će u ovogodišnji proračun biti osigurana sredstva ne samo za održavanje i isplatu plaća zaposlenima nego i za pokretanje proizvodnje.

"Izradili smo dinamiku kako dovršiti pretvorbu iz društva u ustanovu da bi započela proizvodnja barem onog najosnovnijeg i da bi se krenulo s rješavanjem dijela uskladištene plazme kako ona ne bi počela propadati", rekao je Nakić.

Također je rekao kako se razmatraju mogućnosti ulaganja u Imunološki zavod iz EU fondova, a jedan od njih je Junckerov plan. Nakić je kazao kako je pretvorba iz društva u ustanovu zapela još u srpnju prošle godine te se do danas po tome pitanju nije dogodilo ništa no smatra da su u tome puno aktivniji trebali biti Državni ured za upravljanje državnom imovinom i Ministarstvo gospodarstva.

Upitan kada će biti gotovi nalazi Inspekcije u vinkovačkoj bolnici u povodu smrti novorođenčeta, rekao je kako je potrebno ustanoviti o čemu se radi te kako će više govora biti o tome kada nalaz Inspekcije bude gotov.

Što se tiče današnjeg prosvjeda ispred MInistarstva tijekom kojega je stopostotni hrvatski vojni invalid tražio da mu se dopusti terapija konopljom za liječenje PTSP-a, Nakić je odgovorio kako nije rješenje da svako pojedinačno dolazi tražiti rješenje za neki svoj problem već je cilj sustavno rješavati takva pitanja. (Ma.B./I.F./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene