Saborska rasprava ponovno se zahuktala te kulminirala uvredama. Nakon što su raspravili sve dnevne točke, na raspravu je došao Zakon o poljoprivredi što je izazvalo burne reakcije zastupnika iz oporbe. Tako je došlo do vrijeđanja i opkoljivanja govornice te nasilnog prekida sjednice.

Galerija


Prvi je vatru otvorio zastupnik MOST-a, Miro Bulj koji je povikao da se sjednicu treba prekinuti. S obzirom da je rasprava o Zakonu o poljoprivredi trebala biti tek u četvrtak, zastupnici su optužili Željka Reinera da nije najavio raspravu što je kršenje poslovnika Sabora koji nalaže da se rasprave najave unaprijed. 

Vezani članci Gordan Jandroković (Foto: Dnevnik.hr) Nakon gotovo 40 sati završila najdulja saborska rasprava Mislav Bago izvještava o maratonskoj sjednici u Saboru (Foto: Dnevnik.hr) Može li maratonska rasprava srušiti zakon vladajućih? ''Ovo je legitimna borba oporbe, ali sumnjam u uspjeh''

'Povrijeđeno je nepisano pravilo da se najavljuju točke kada će biti. Mi smo tu najavu dobili prošlog tjedna i kolege su se pripremili za raspravu za sutra. To je nekorektno i nedemokratski prema kolegama zastupnicima', rekao je SDP-ov Domagoj Hajduković.

Dok je Reiner pokušavao objasniti kako ne razumije od kuda tako žustre reakcije, zastupnik Bulj mu je uletio na govornicu bez da mu je predsjedavajući dao riječ, zbog čega je dobio i opomenu s oduzimanjem riječi. Nakon toga napravio je isto i Grmoja, kojem je također uslijedila opomena.

Bulj je nakon toga opet došao do govornice i krenuo objašnjavati u čemu je problem, a Reinerova je reakcija bila da se sjednica prekine i da straža odvede Bulja.

Situacija je eskalirala kada je netko iz redova HDZ-a dobacio Bulju "Čobane!" nakon čega mu je Bulj odgovorio da je on ponosan na to što je čoban! 

Nakon žustre razmjene riječi, svi oporbeni zastupnici koji su bili prisutni su došli do govornice. Bili su tu Mostovi Grmoja, Bulj, Tomislav Panenić, Robert Podolnjak, SDP-ovci Arsen Bauk, Domagoj Hajduković i Saša Đujić, HSS-ovci Željko Lenart, Davor Vlaović i Mladen Madjer te Branimir Bunjac iz Živog zida.

'Neka nas straža sve sada nosi', rekli su zajedno. 

Rainer je zatražio da će se sjednica nastaviti u četvrtak jer je sada bila "nasilno" prekinuta.

Ivan Pernar prosvjedovao je i zbog telefoniranja Reinera za vrijeme rasprave. "Molim predsjedavajućeg da ne razgovara na telefon, je li kulturno tako voditi sjednicu", rekao je Pernar. 

"Što je ovo, gospodine Reiner, spustite telefon!", zatražio je i Grmoja, a Bulj je dodao kako bi sam sebi mogao dati opomenu zbog razgovaranja na mobitel.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

5 stvari koje morate naučiti svoje roditelje