'Narančasta kartica', koju je danas predstavila farmaceutska tvrtka GlaxoSmithKline, trebala bi neke lijekove te tvrtke s dopunske liste HZZO-a učiniti dostupnijim građanima.


Od listopada građani će u ljekarnama uključenim u program moći ispuniti pristupnicu i bez naknade preuzeti 'Narančastu karticu', koja im već pri prvoj kupnji omogućuje između 10 i 40 posto manju nadoplatu za najtraženije lijekove te tvrtke uvrštene na dopunsku listu HZZO-a.

'Riječ je o osam lijekova za snižavanje povišenog krvnog tlaka, liječenje refrakterne epilepsije i liječenje muškaraca s dobroćudnim povećanjem prostate, za koje će dio nadoplate podmirivati naša tvrtka', rekao je direktor GlaxoSmithKline u Hrvatskoj Marko Mataija na konferenciji za novinare.

Vezani članci Lijekovi, ilustracija HZZO na listu uvrstio četiri nova lijeka, među njima i jedan za liječenje vrste karcinoma Slika nije dostupna Ravnatelj HZZO-a otkriva kako će uvesti red u zdravstveni sustav

>>Doznajte što sve dobivate s europskom zdravstvenom iskaznicom!

To je novost na hrvatskom tržištu, ali ne i u svijetu gdje takva praksa postoji već desetak godina, napomenuo je Mataija.

Vodstvo tvrtke očekuje kako bi 'Narančasta kartica' samo u prvoj godini mogla građanima donijeti uštedu od oko 12 milijuna kuna, a najavljuju i daljnje proširenje liste lijekova uvrštenih u program te dodatne pogodnosti, kao što su praćenje korištenja pojedinih lijekova i pripadajućih troškova ulaskom na korisničke stranice i lakša prijava nuspojava.

>>Model koji bi trebao riješiti problem bespotrebne potrošnje u zdravstvu

Testiranje 'Narančaste kartice' u odabranim ljekarnama uz podršku Hrvatske ljekarničke komore počet će idućih dana, a detaljnije informacije, kao i popis ljekarni uključenih u program, dostupni su na službenoj internetskoj stranici. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook