Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ušteda 12 milijuna kuna?

'Narnačasta kartica' učinit će lijekove dostupnijima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Narančasta kartica', koju je danas predstavila farmaceutska tvrtka GlaxoSmithKline, trebala bi neke lijekove te tvrtke s dopunske liste HZZO-a učiniti dostupnijim građanima.

Od listopada građani će u ljekarnama uključenim u program moći ispuniti pristupnicu i bez naknade preuzeti 'Narančastu karticu', koja im već pri prvoj kupnji omogućuje između 10 i 40 posto manju nadoplatu za najtraženije lijekove te tvrtke uvrštene na dopunsku listu HZZO-a.

'Riječ je o osam lijekova za snižavanje povišenog krvnog tlaka, liječenje refrakterne epilepsije i liječenje muškaraca s dobroćudnim povećanjem prostate, za koje će dio nadoplate podmirivati naša tvrtka', rekao je direktor GlaxoSmithKline u Hrvatskoj Marko Mataija na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Bolnica - 1 Sve osjete i pacijenti Nedostatak liječnika u Hrvatskoj: U zagrebačkom Domu zdravlja Zapad mjesecima nema pedijatra Ljekarnici prate terapije - 2 novi projekt Umjesto kod liječnika kronični bolesnici sada će u ljekarnu: Evo kako je to Ministarstvo zdravstva zamislilo

>>Doznajte što sve dobivate s europskom zdravstvenom iskaznicom!

To je novost na hrvatskom tržištu, ali ne i u svijetu gdje takva praksa postoji već desetak godina, napomenuo je Mataija.

Vodstvo tvrtke očekuje kako bi 'Narančasta kartica' samo u prvoj godini mogla građanima donijeti uštedu od oko 12 milijuna kuna, a najavljuju i daljnje proširenje liste lijekova uvrštenih u program te dodatne pogodnosti, kao što su praćenje korištenja pojedinih lijekova i pripadajućih troškova ulaskom na korisničke stranice i lakša prijava nuspojava.

>>Model koji bi trebao riješiti problem bespotrebne potrošnje u zdravstvu

Testiranje 'Narančaste kartice' u odabranim ljekarnama uz podršku Hrvatske ljekarničke komore počet će idućih dana, a detaljnije informacije, kao i popis ljekarni uključenih u program, dostupni su na službenoj internetskoj stranici. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene