Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kojoj krvnoj grupi pripadate - A, B, AB ili 0? Testiranja na krvne grupe obično ne traju kratko, no u Kini je razvijena nova metoda testiranja na tip krvne grupe, koja daje rezultat u svega 30 sekundi i 99,9 posto točnosti.


Poznavanje krvne grupe pacijenta korisno je liječnicima iz više razloga, a ponajviše radi transfuzije krvi, jer krivo darovana krv može izazvati katastrofalnu reakciju imunološkog sustava kod čovjeka koji primi krivu krvnu grupu, što u konačnici može dovesti i do smrti.

Vezani članci Kina mijenja natelitetnu politiku Revolucionarna odluka u Kini koja bi trebala pomoći natalitetu, mijenja se populacijska politika Wuhan Otkriveni novi detalji koji produbljuju raspravu o podrijetlu pandemije, u Kini bijesni: "Pročitao sam to izvješće, potpuna je laž"

Zbog upravo tog razloga hitne službe stvaraju zalihe isključivo krvne grupe 0 jer se ona može davati bilo kome, bez bojazni po posljedice.

Kako bi ubrzao proces određivanja krvne grupe kod pacijenta, Hong Žang s Trećeg vojnog sveučilišta u Kini, zajedno s kolegama je razvio testiranje na krvne grupe na bazi komadića papira. Prednost njegovog testa je što se može obaviti iznimno brzo i bez uporabe sofisticirane opreme.

Test se oslanja na antigene koji su prisutni na površini crvenih krvnih zranaca. Tako pacijenti s krvnog grupom A imaju antigen A,oni s krvnom grupom B imaju antigen B, oni s krvnom grupom AB imaju oba, a crvena krvna zrnca grupe 0 nemaju antigene.

Prisutnost odvojenog, D antigena, određuje je li riječ o pozitivnoj ili negativnoj krvnoj grupi, odnosno RH+ ili RH- krvnoj grupi.

Žangov papirni test sastoji se od papira impregniranog s matricom antitijela i boje, a kad se na njega nanese kap krvi, dva posebna kvadratića reagiraju na način da se ispune bojom, plavom ili smeđom.

Plavom bojom se ispune ako postoji prisutnost antitijela vezanih za specifičnu krvnu krupu, a smeđom ako ta antitijela ne postoje.

Test je isproban na 3550 različitih uzoraka ljudske krvi, a test je pokazao 99,9 posto preciznosti.

Žang smatra da bi se njegov test mogao koristiti u ratnim područjima ili zabačenim mjestima, gdje nema laboratorija koji mogu analizirati krv pacijenata. Smatra da bi se njegov test na tržištu mogao pojaviti već za godinu do dvije dana.