Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstavljen Plan 21

Evo što nudi Kukuriku koalicija: Ni slova o bolnim rezovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kukuriku koalicija predstavila je svoj izborni program s glavnim naglaskom na gospodarski oporavak.

Kukuriku koalicija svoj program je nazvala Plan 21, ističu kako je program otvoren jer žele da im građani i interesne grupacije šalju svoje prijedloge ili kritike.  Na početku izlaganja Zoran Milanović je kazao kako njihov program nije 'čarobni recept'. 'Neće biti lako, ali u politici nema kukanja', kazao je.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin lider bez karizme Tko je Peđa Grbin? SDP-ov "Veli Jože" ispričavao se zbog pjevanja Thompsona i vožnje, a suprugu je branio od skandala Slika nije dostupna Tema dana Što mislite o programu Kukuriku koalicije?

Program Plan 21 možete u cijelosti pročitati ovdje.

Njihova zadaća je borba za povjerenje građana. Program je, kaže, socijalan, demokratski i liberalan. Program je regionalan, ljudski i za dijalog. 'Došlo je vrijeme za promjene. Želimo biti jaki i u tome ćemo uspjeti. Vjerujemo u postupni uspjeh, a ne u onaj preko noći', kazao je Milanović.

'Mladi zaslužuju obrazovanje, posao i stan'

Predsjednik SDP-a je govorio i o turizmu te kako nije istina da ne valja sve, ali da se može i bolje. Po njemu, mora se osigurati da strani investitori ne bježe iz Hrvatske. Govorio je i o mladima te kako svi mladi zaslužuju obrazovanje, posao i stan. Dodao je i kako se braniteljima neće smanjivati prava te da zajedno s njima želi vidjeti koji su njihovi stvarni problemi.

Što se tiče registra branitelja Milanović je kazao kako je on već objavljen te da je sporedna točka u odnosima s braniteljskom populacijom. 'Registar je već objavljen i nije se dogodilo ništa, i zapravo govori koliko je uporna tvrdoglavost vladajućih bila nepotrebna', smatra Milanović. Što se tiče rokova u gospodarskim projektima iz koalicije otkrivaju da rokovi postoje, no da će za one već gotove projekte trebati šest mjeseci pripreme za provođenje.

Rezovi?

Na upit novinara od kuda će financirati 'Hrvatsku bez rezova' Milanović je kazao da novca ima, ali ne u državnom proračunu već u europskim fondovima, stranim investicijama te da se bez rezova može. Novinari su ga pitali je li spreman dati ostavku ukoliko ne ispuni obećanja, Milanović nije htio odgovoriti jer, kaže, ne razmišlja o neuspjehu.

Koji su rokovi za projekte?

Za Milanovića, do kraja mandata će trebati povećati mirovine u odnosu na plaću, no nije mu jasno zašto sadašnja vlast nije provodila projekte u zadnje dvije godine već su se 'povukli'. Kazao je kako želi da sljedeći državni proračun bude bolji od ovogodišnjeg, da se u sljedećih godinu dana krene i s procesom decentralizacije regija i da se vidi gdje ide novac. 'Pola naših projekata koji se tiču, turizma, infrastrukture i građevine krenut će u realizaciju prve godine, a druga polovica kreće u drugoj polovici mandata', nadodao je Čačić.

'Suština modela Kukuriku koalicije su investicije, industrija, izvoz i integracija', kazao je HNS-ov Radimir Čačić. Napominje kako svi osjećamo nelikvidnost i neplaćanje te da država mora preuzeti odgovornost za to. Čačić je istaknuo kako će njihova koalicija podržati sve tvrtke u poteškoćama i mora imati jasnu politiku prema telekomunikacijama, farmaceutskoj industriji i nanotehnologiji.

Naglasak na rast u gospodarstvu

Čačić tvrdi da će koalicija bez kompromisa zaustaviti pad gospodarskog rasta. 'Već imamo kostur koji se koristi sa 1 posto kapaciteta - to su HAC HŽ i HEP. Dosta je smokvinih listova i prvi zadatak izvršne vlasti je donošenje odluka', istaknuo je Čačić dodajući kako Vlada mora ulagati u četiri najvažnije područja među kojima su turizam, energetika, stanogradnja i restrukturiranje javne potrošnje. Dotaknuo se iskoristivosti unutrašnjosti Istre i Dalmatinske zagore u svrhu turizma.

Za Čačića je najbolnija činjenica što je Hrvatska jedina zemlja u Europi u kojoj manje od 40 posto radno sposobnog stanovništva radi. Smatra kako pod hitno treba osigurati nova radna mjesta i ekonomsku neovisnost građana za razvoj demokracije.

'Hrvatska je još uvijek betonirana na samom dnu gospodarskog rasta u Europi i to se mora promijeniti', kazao je. Čačić je također istaknuo kako će sve strateški važne tvrtke ostati u državnom vlasništvu, no da će dopustiti utjecaj privatnom kapitalu, ali vlasništvo ostaje državi. Dotaknuo se i problema nezaposlenosti i povećanja dostojanstva starosti za sve kao i poboljšanje zdravstvenih usluga.

'Malo će ih glasati za HDZ'

'Cilj reforme je jasan, reorganizacija i racionalizacija, ne mogu svi imati prolazne ocjene', zaključio je Čačić.

Na red je tada došao IDS-ov Damir Kajin. 'Gospodo na vlasti, upropastili ste naciju, niste samo vi sudjelovali u obrani Hrvatske, svi građani su sudjelovali, Hrvatska se danas ponovno treba podignuti iz pepela i vratiti joj vjeru i dostojanstvo, ponos i budućnost. To se ne postiže da se nekoga blati i podmeće već da se svakome da prilika. To se ne može postići da se stalno tlači već da se svima prizna zasluga - od branitelja, obrtnika, umirovljenika i nezaposlenih.
Svi naprosto želimo živjeti u miru i poštovati naše susjede. Za 4 godine građani će lakše otplaćivati kredite, lakše zapošljavati i umiorovljenici će imati dostojanstveniju starost i manje kriminala. Nitko iz koalicije nikoga neće varati da će država sve rješavati, to je obmana, no svakome treba dati priliku da pokušava upravljati na svom, a vjerujem da je malo onih koji će dati priliku HDZ-u', kazao je IDS-ovac.

'Ukinuti saborske mirovine'

Silvano Hrelja iz HSU-u smatra kako se godinama u Hrvatskoj razvijao kult nerada i nereda. 'Nije se to događalo slučajno i samo je u tom neredu bilo moguće opljačkati i osiromašti građane. Pojavili smo se iz potrebe da obranimo minimum dostojanstva umirovljenika i uspostaviti donju granicu ispod koje vlast ne može ići. Pokazali smo se kao mala, ali moćna snaga i postigli smo da se na umirovljenike na odmahuje rukom. Da nije nas, prosječna mirovina bi bila 150 kuna manje nego što sada iznosi', kazao je Hrelja dodajući kako bez promjena nema života za poštene ljude u ovoj zemlji.

Kaže kako će osigurati da mirovinu počnu pratiti troškove života, ukinut će povlaštene mirovine za saborske dužnosnike, dužnosnike vlade i suce. 'Novac nitko nema pravo uzimati iz radničkih džepova', kazao je. Još je obećao kako će ukinuti neustavni zdravstveni doprinos 'koji 22 tisuće umirovljenika drugi put u svom životu mora plaćati', te da se mora osnažiti javno zdravstvo.

Cijeli susret je završio s pjesmom 'We will rock you'.

Detaljniji program čut će građani direktno

Čelnici koalicije SDP-HNS-IDS-HSU u zagrebačkoj Tvornici kulture predstavili su svoj izborni program, odnosno njegove glavne naglaske budući da program s kojim Savez za promjene izlazi na parlamentarne izbore kane detaljnije predstavljati građanima u kampanji kako bi izravno čuli njihova mišljenja i sugestije.

 Vodeći ljudi koalicije, predsjednici SDP-a Zoran Milanović, HNS-a Radimir Čačić i HSU-a Silvano Hrelja te potpredsjednik IDS-a Damir Kajin, predstavili su glavne naglaske programa, na kojima su u koaliciji radili kroz zajedničke koordinacije.

Izborni će se program, ističu u SDP-u, detaljnije predstavljati izravno pred građanima, odnosno biračima, koje u koaliciji pozivaju na otvoreni dijalog o rješenjima koja nude. Osnovna je intencija, tvrde, taj program predstaviti kao otvoreni ugovor s građanima, kojim ih se poziva da se priključe i iznose svoje stavove, mišljenja i prijedloge o ponuđenim rješenjima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene