Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Uhićenje Brčića potaknulo bolna sjećanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uhićenje Ilije Brčića, zapovjednika broda koji je sudjelovao u napadu na Split 1991., potaknulo je bolna sjećanja obitelji hrvatskih pomoraca koji su stradali te ratne godine.

Poginuli su tada pomorci Jadrolinije Jure Kalpić i Dinko Maras, a njihove se obitelji pitaju hoće li najodgovorniji ikada biti uhvaćeni? 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jutro nakon Droga, alkohol i seks imaju još nešto zajedničko - put do amnezije Slika nije dostupna Mozak žrtvuje naše uspomene Ako zapamtite ovaj naslov, zaboravit ćete nešto drugo

Gordani Kalpić i danas, 16 godina nakon pogibije supruga Jure, teško je doći u luku. Kaže da je brodovi uvijek podsjete na to jutro  u jesen 1991., kada su granate s mora probudile Split. Najpogibeljnije mjesto bila je luka.

Jure Kalpić i Dinko Maras radili su trajektu Jadrolinije Vladimir Nazor kada je udarila granata. Šok od crne vijest koju je to jutro čula prati je sve ove godine. 

Ilija Brčić uhapšen u Rimu, bio je zapovjednik razarača Pula koji je kobnog dana pucao najviše po Braču i Šolti. 

Koje li ironije, po Splitu je tada pucao baš brod Split. No, Brčićev ležeran odlazak na NATO vježbu u Italiju pokazuje kako ni on niti itko od 30-tak osumnjičenih napadača očito ne vjeruju da će ih hrvatski zakoni ikada dosegnuti. 

Ministarstvo pravosuđa tek priprema dokumentaciju za zahtjev za izručenje Ilije Brčića koji je u odsutnosti osuđen na 15 godina. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene