Pitanja na referendumu na Krimu ne ostavljaju prostor za zadržavanje statusa quo. Na referendumu su dva pitanja, a i jedno i drugo sugeriraju neovisnost Krima.


Od nedjelje za Krim više ništa neće biti isto. Referendumska pitanja su takva da ne ostavljaju prostor za zadržavanje statusa quo. I zapadne sile očekuju da će se stanovnici Krima izjasniti za pripajanje Rusiji.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Za odcjepljenje od Ukrajine i pripajanje Rusiji glasovalo 93% birača! Slika nije dostupna UN-ova rezolucija o Ukrajini: Rusija uložila veto, Kina suzdržana

Krim je dugo igračka velikih sila. Taj poluotok površine 26.200 četvornih kilometara otprilike kao Sicilija ili pola Hrvatske jedino je područje Ukrajine u kojoj su većina stanovnika Rusi. Od dva milijuna njih je 58,5 posto, Ukrajinaca 24,4 posto i Krimskih Tatara 12,1 posto. Dio Ukrajine postao je prije 60 godina, a ruska je mornarica tamo već 230 godina.

VIDEO 'Okolo lutaju naoružane bande, česti su slučajevi zlostavljanja'

'Njegova važnost za Rusiju ogleda se u činjenici da se tamo nalazi njezina najvažnija crnomorska luka Sevatsapolj. I s druge strane, Rusija preko Krima pokazuje svoje zube zapadu jer pokazuje da je taj postsovjetski prostor njezino interesno područje u kojem ne dopušta zapadu ni politički, a pogotovo ne vojni pristup. Takva situacija, ako se ponovi u nekoj drugoj postsovjestkoj zemlji, vjerojatno će Rusija isto tako oštro reagirati', objasnio je Davor Boban s Fakulteta političkih znanosti.

Kijev je naredio mobilizaciju, formiraju nacionalnu gardu. Ali su njihove snage slabije od ruskih. Rusi imaju 845 tisuća vojnika - treću vojsku na svijetu. Ukrajina 130 tisuća vojnika. A sličan je odnos i kada se govori o vojnim proračunima. Prošle godine Rusija je na vojsku potrošila 68 milijardi i 200 milijuna američkih dolara, a Ukrajina dvije milijarde i 400 milijuna.

Ukrajina: 'Odgovorit ćemo Rusiji svim sredstvima'

'I same ukrajinske vlasti priznaju da nemaju nikakve vojne snage kojima bi mogle povratiti to područje. Kad se jednom krimskom stanovništvu da mogućnost da se priključi Rusiji vjerojatno više nema povratka natrag', kaže Boban.

Na referendumu su dva pitanja: "Jeste li za uključivanje Krima u Rusku Federaciju kao federalnog subjekta?" i "Jeste li za obnovu krimskog ustava iz 1992. i statusa Krima kao dijela Ukrajine?", što opet znači neovisnost Krima.

UN-ova rezolucija o Ukrajini: Rusija uložila veto, Kina suzdržana

'Refrendum će vjerojatno biti pozitivan jer su referendumska pitanja bila postavljena tako da i jedno i drugo zapravo sugeriraju neovisnost Krima i izlazak iz sastava Ukrajine', kaže Boban.

Pravo glasa na referendumu ima milijun i pol birača, bit će otvoreno 1.500 birališta, a za valjanost referenduma potreban je veći odaziv od 50 posto.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook