Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove brige za Banovinu

Nakon prvotnog šoka od potresa, sada strahuju od računa. Gradonačelnik Petrinje poručio: "Borit ću se protiv svake uplatnice"

Aktualno Galerija Banovina nakon potresa - 1 Banovina nakon potresa - 1 Foto: DNEVNIK.hr Banovina nakon potresa - 2 Banovina nakon potresa - 2 Foto: DNEVNIK.hr Banovina nakon potresa - 3 Banovina nakon potresa - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Banovina nakon potresa - 4 Galerija 1/4 >>
Nakon prvotnog šoka stanovnici potresom pogođenog područja imaju novi strah, onaj od računa koji će pristići za njihove domove kojih više nema ili nisu sigurni za život. Vlada u dogovoru s bankama, Finom, distributerima električne energije i drugim institucijama užurbano radi na pronalasku rješenja.

Svaka kap popijene vode ima cijenu, a pitanje je hoće li račun za nju doći u ruke ljudi koji su izgubili sve.

"Čula sam obavijest da ćemo biti oslobođeni tri mjeseca plaćanja režija. Ne znam je li to istina ili nije, ali mi nemamo nikakve informacije jer nemamo televizor", rekla je Nada Smajić iz Majskih Poljana.

Ima i onih koji grijalice koje su dobili ne uključuju jer strahuju od visokih računa. Iz HEP-a kažu da neće iskopčavati struju onima koji su trebali biti ovršeni zbog neplaćanja.

"Razgovarat ćemo s HEP-om da vidimo što se još sve može učiniti da olakšamo tu situaciju. Isto je i s vodoopskrbom. Ako je nekome, recimo, uništena kuća, pa negdje voda curi, neće sigurno netko doći za mjesec dana i reći da plate račun koji nadilazi neku redovitu potrošnju", rekao je premijer Andrej Plenković.

Gradovi će, koliko mogu, pomoći i stanovnicima i poslodavcima.

"Ja ću se boriti protiv svake uplatnice koja dođe ovdje, da prije svega i grad, i cijeli sustav, i Stožer preuzmu odgovornost", rekao je Darinko Dumbović, gradonačelnik Petrinje.

Sličnog je stava i Stjepan Kostanjević, gradonačelnik Gline: "Bit će do daljnjega svi oslobođeni: i građani i svi poslovni subjekti koji rade na području Gline."

Proglašenjem katastrofe na području Sisačko-moslavačke, dijela Karlovačke i Zagrebačke županije odgodile su se ovrhe i kamate su stale. Oko 10.500 građana s ovog područja je ovršeno. Donacije koje im građani uplate ići će izravno na zaštićeni račun, a potrebno je istaknuti da je riječ o donaciji.

Pročitajte i ovo Milan Škornjak iz Strašnika Traljava obnova Temelji kuća u Strašniku koje su obnovljene nakon rata mrve se pod rukom: "Bojao sam se i krečiti jer su zidovi pucali"

Pročitajte i ovo Anka Mrak Taritaš, bivša ministrica graditeljstva, i Mislav Bago Anka Mrak Taritaš Bivša ministrica o krivcu za poslijeratnu lošu obnovu: "Ako hoćete naći, naći ćete ga do ponedjeljka"

Ministar financija Zdravko Marić s bankama pregovara o moratoriju na kredite, a od petka se isplaćuju mirovine. Onima kojima su poštari do sada donosili mirovine donijet će i ovog puta ako su smješteni uz svoje domove. Onima koji su promijenili lokacije iz pošte poručuju da isplatiteljima dojave nove adrese. Na području pogođenom potresom je oko 50 tisuća umirovljenika.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene