Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oznake u automobilu

'Upalila mi se kantica za zalijevanje cvijeća, upalio se brodić koji plovi na valovima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji otkriva kako čak 98 posto vozača baš i ne razumije oznake na kontrolnoj ploči svog automobila. Evo kako se snalaze vozači u Hrvatskoj!

Ines je za upravljačem više od četiri godine. O lampicama upozorenja, više manje, zna sve. Tek je poneka iznenadi. 'Ako mi se upali lampica za koju ne znam što znači, onda radije nazovem nekoga. Ne eksperimentiram sama', kaže vozačica Ines Valentaković.

Pročitajte i ovo Josip Džaja i Domagoj Mikić, reporter Dnevnika Nove TV Važni savjeti O stanju na cestama uoči uskrsnog vikenda: Policija upozorila građane Hrvatski autoklub Putne informacije Nakon hakerskog napada, HAK-ova stranica opet u funkciji: "Vidljiva je velika većina ranijeg sadržaja"

Sve piše u uputama

Većina vozača ne želi se upuštati u akciju popravka. Antoniu nepoznate lampice ne predstavljaju problem. 'Uzmeš knjigu, pročitaš što bi to trebalo značiti. Većinom bude sve lijepo objašnjeno što bi mogao taj indikator pokazivati, odnosno, što želi reći da ne valja, tj. što treba promijeniti na automobilu', pojašnjava vozač Antonio Vrban.

Vozači bacaju knjižicu s uputama?!

Gospodin Tomo Habljak iz HAK-a objašnjava zašto većina vozača ne znaju značenje singalnih lampica: 'Ljudi jednostavno tu knjižicu bacaju iz vozila i smatraju da im to nikada neće trebati.'

Način na koji vozači pokušavaju objasniti o kojoj je lampici riječ ponekad je, kažu stručnjaci, poprilično smiješan. 'Upalila mi se aladinova svjetiljka, upalila mi se kantica za zalijevanje cvijeća, upalio se brodić koji plovi na valovima, upalila se antena', Habljak citira smješne izjave vozača.

Većina današnjih vozača o svojim automobilima zna vrlo malo. Otprilike znam sve lampice koje služe u autu', govori vozač Davor Jurić.

Glavobolju zadaju one lampice, koje se rijetko ili gotovo nikada ne pale. 'Za te lampice moram zvati svog pravog majstora da mi on pojasni, a onda gledamo što ćemo dalje', kaže Davor.

Više od 70 žaruljica, koliko ima prosječan automobil, teško je pa i nemoguće zapamtiti. Na pitanje što učini kada joj se upali neka od lampica u automobilu vozačica Silvija odgovara: 'Onda zovem muža, neka on to popravi.'

Jednako kao i bilo koji tehnički uređaj i automobil ima upute za korištenje. Naučiti značenje svih žaruljica teško je naučiti, no one osnovne ne bi smjele biti problem. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene