HGSS upozorava: Turisti neoprezni, priroda opasna - 6
HGSS upozorava: Turisti neoprezni, priroda opasna - 6 Foto: DNEVNIK.hr

Nakon dužeg perioda bez intervencija, a što je, ističu, neobično za ovaj period godine i broj posjetitelja u Zadarskoj županiji, tamošnji HGSS imao je u jednome danu tri akcije spašavanja.


Prva akcija zadarskog HGSS-a u srijedu krenula je odmah u jutarnjim satima. Stigao je poziv na dežurni mobitel HGSS Zadar od planinarke koja se izgubila na Velebitu. Planinarila je sama. Vremenski uvjeti su se pogoršali, a i orijentacija joj nije bila dobra te je završila na nepristupačnom dijelu Bobičkog kuka, opisali su zadarski HGSS-ovci.

Buran vikend gospićkih spašavatelja Buran vikend gospićkih spašavatelja: "Možda mačke i imaju devet života, ali mi ljudi sigurno ne, zato..."

Dva spašavatelja, jedan iz HGSS Zadar, a drugi iz HGSS Zagreb krenuli su joj u susret. Dežurna spašavateljica uspjela joj je objasniti kako da pošalje svoju točnu lokaciju što je uvelike olakšalo pronalazak unesrećene i njen transport natrag do vozila HGSS-a.

Druga akcija odvijala se na otoku Pagu. Dvoje stranih državljana zalutalo je na nepristupačni dio sjeverne obale otoka odakle dalje nisu znali kako natrag. Informirana je lučka kapetanija i Centar za traganje i spašavanje na moru u Rijeci, ali oni zbog bure nisu mogli izaći na more.

Također je informirana i Javna vatrogasna postrojba Pag čiji djelatnici su se odmah uputili na teren kao najbliži unesrećenima. Nakon što je vatrogascima poslana točna lokacija i fotografija mjesta gdje se unesrećeni nalaze, vatrogasci su ih brzo pronašli i vratili na sigurno.

Treća akcija bila je sinoć, kasno navečer, na brdu Vitrenik iznad Starigrada. Strani par s malim djetetom zatražio je pomoć pri silasku s brda. Dva zadarska spašavatelja koji su tada bila u Starigradu odmah su izašla na teren i ubrzo ih vratili na sigurno.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju