Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dodatne mjere rodile plodom

Najuspješniji turistički Uskrs u RH ikada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski turizam zabilježio je najuspješniji Uskrs dosad.

U Hrvatskoj se odmaralo 12 posto više turista nego lani, ili njih 120 tisuća. Ministar Bajs naglasio je kako odmora nema, taj plus čini tek jedan posto ukupno ostvarenih rezultata turističke godine. Uložene dodatne mjere za predsezonu već sada donose rezultate.

Pročitajte i ovo Državni stan - 4 Ima pravo, ali... Dnevnik Nove TV doznaje kakav je stan izabrao novi ministar gospodarstva Petra Buljan, novinarka primopredaja u četvrtak Damir Habijan službeno je novi ministar, nagađa se tko će ga zamijeniti u saborskim klupama: "To neće biti lako"

'Mi imamo duplo veći broj nego 2010., što znači, 120.000 dolazaka, 360.000 noćenja. No ja ću ipak reći, koliko god on bio uspješan, on čini tek 1 posto našeg turističkog prometa', rekao je ministar.

Težak je put do ostvarenja ostalih 99 posto. No pozitivan ulazak u predsezonu u koju su uprte sve oči, govori kako bi se u Hrvatskoj moglo odmarati 11 milijuna turista, uz 57 milijuna noćenja.

'Mi imamo rast koji je iznad 50 posto u odnosu na Uskrs prošle godine. Ne smijemo zaboraviti da imamo svibanj koji nije počeo na razini od prošle godine i na razini onoga što bi mogli, ali vjerujemo da bi mogao biti kvalitetan', kaže Kristian Šustar, iz Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske.

>> Bajs: Povećan turistički promet

Ako se nastavi ovakav trend, očekuje nas najuspješnija turistička sezona. Ministar je reagirao i na izjavu guvernera Rohatinskog, kako je turizam jedina svijetla točka hrvatskog gospodarstva. 'Tri godine zaredom turizam se pokazao kao najkonkurentniji dio hrvatskog gospodarstva, tri godine zaredom mi smo bolji od Europe.

Naš udio je povećan u tržišnom dijelu Europe gotovo 9 posto', rekao je ministar Bajs. 'Nama glavni i jedini cilj je uspjeh turističke sezone, a s uspjehom će doći i više devize, više zaposlenosti', dodao je.

Ne samo da priželjkuju, i putničke agencije očekuju najuspješniju sezonu. Uz dozu straha. 'Mi znamo da je samo za Uskrs bilo 120 posto gostiju više nego prošli Uskrs. To nam daje optimizam da će sezona biti dobra, ali moramo biti pažljivi jer nam je trećina sezone ostala neprodana', pojasnio je Boris Žgomba, iz Udruge hrvatskih putničkih agencija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene