Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska tužba protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde i moguća protutužba Srbije je najveći teret u međusobnim odnosima dvije države, izjavio je u Beogradu predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac.


Tužba blokira napredak srpsko-hrvatskih odnosa, a najmanje što treba hrvatsko-srpskim odnosima i nama Srbima u Hrvatskoj je to da se politika genocida oživljava pred Međunarodnim sudom pravde, naglasio je sinoć Pupovac gostujući na televiziji B92. On je dodao da je 'i jednoj i drugoj strani jasno da sud neće dati mišljenje da je bilo genocida'. Sud neće reći da je bilo genocida s jedne ili druge strane, ukazao je Pupovac.

Vezani članci Srebrenica Crnogorski premijer smijenio ministra koji negira genocid u Srebrenici: ''Nedopustivo je da iznosi svoje privatne stavove'' Nadan Vidošević Odgođeno ročište: Vidošević danas ipak ne iznosi obranu u aferi Remorker

>> Tadić: Pričekati s tužbom Hrvatske za genocid

'Kad proizvodite priču da su se dogodili genocidi s jedne i druge strane sprječavate ljude da se suoče o kakvim je politikama riječ, kakvi zločini su se dogodili jer to sprječava ljude da vide što se stvarno dogodilo', naglasio je Pupovac.
On je napomenuo da je to nešto s čim treba da se suoče Hrvati i Srbi, a ne da odlučuje MSP. Pupovac je izrazio bojazan da bi 'tužba i protutužba mogle oživjeti lošu prošlost' i da bi one mogle prevagnuti 'nad šansom za poboljšanje međusobnih odnosa'.

On je podsjetio da je u pismu odlazećem predsjedniku Hrvatske Stjepanu Mesiću predložio da povuče tužbu protiv Srbije. 'Ako se to ne dogodi do kraja njegovog mandata, mogu se dogoditi sve predradnje da se MSP pripremi za takvu mogućnost, i da Srbija i Hrvatska počnu razgovore o tome (povlačenju tužbe i neulaganju protutužbe) kako bi se izbjeglo da novi hrvatski predsjednik i novi odnosi dvije države budu opterećeni takvim problemima', rekao je on.