Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Dubrovniku se u petak govorilo o pametnim investicijama i projektima u sklopu Investicijskog foruma.


Na forumu je sudjelovao i potpredsjednik Vlade Božo Petrov - koji je najavio kako Vlada kreće u veliki projekt informatizacije javne uprave. Najavljen je i plan da Dubrovačko - neretvanska županija postane takozvana pametna županija.

Vezani članci Faisal bin Qassim Al-Thani Dubrovnikom prošetao moćnik koji je izgradio carstvo od 2 milijarde dolara, a 15.000 umjetnina čuva u muzeju Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković Gradonačelnik Dubrovnika pozvao sugrađane na cijepljenje: "A Vi, dragi antivakseri..."

Svi zahtjevi, dokumenti i informacije na jednom mjestu. Potpredsjednik Vlade najavljuje - šetnja po uredima i šalterima kroz godinu dana postaje prošlost. 'Neće se morati odlaziti u te javne institucije po određene dokumente, moći će pratiti jasno gdje je u tom trenutku neki njihov zahtjev i oni će biti posloženi na regionalnu, županijskoj, lokalnoj i državnoj razini', objašnjava Božo Petrov.

Sada se na informatizaciju troši više od milijardu kuna - umrežavanjem javne uprave cilj su manji troškovi, veća transparentnost, te bolji odnosi s investitorima. Kreće se s izradom aplikacije. 'Mi ćemo se potruditi da budemo što više ambiciozni i da sve završimo u ovih pola godine do godinu dana', kaže Petrov.

Osim pametne javne uprave, Hrvatska bi kroz dvije godine trebala imati i pametnu županiju sa širokopojasnim internetom. 'Mi ćemo imati optički kabel kroz cijelu našu županiju, Neretvu, šire područje Dubrovnika i otoke', kazao je Nikola Dobroslavić, župan dubrovačko neretvanski.

Dubrovnik već sada ima svoju pametnu ulicu, a plan je da u iduće dvije godine cijela županija Dubrovačko neretvanska postane pametna županija. Cilj je omogućiti internet u bilo kojem kutku županije brzine najmanje 30 megabita po sekundi.

Ako najjužniju županiju već ne mogu spojiti prometno s ostatkom države, eto onda optičkog kabla pa da svaki kutak spoji ne samo s Hrvatskom, već cijelim svijetom.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr