Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povećat će im se paušal?

Najava porezne reforme razljutila privatne iznajmljivače: "Mi tako ne možemo opstati, ako nas žele zatvoriti, neka to javno kažu"

Najava porezne reforme razljutila privatne iznajmljivače (Foto: Dnevnik.hr)
Najava porezne reforme razljutila privatne iznajmljivače (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Najava porezne reforme razljutila privatne iznajmljivače (Foto: Dnevnik.hr) Najava porezne reforme razljutila privatne iznajmljivače (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Najava porezne reforme razljutila privatne iznajmljivače (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Dok se službeno očekuju detalji porezne reforme, privatni iznajmljivači apartmana negoduju jer bi im država mogla povećati paušal. Ministar turizma najavljuje porezna rasterećenja, a turistički sektor, ali i oporba traže niži PDV.

Najava da bi im se mogao povećati paušal koji svake godine plaćaju državi oko 300 kuna po krevetu razljutila je privatne iznajmljivače. Žale se da je u prvih pola godine obiteljski smještaj podbacio za oko 40 posto.

Pročitajte i ovo Aviolinije u Hrvatskoj Bolja povezanost je ključ Hrvatska spremna za rekordnu sezonu: Povezani s više od 500 destinacija Hrvoje Krešić Rebalans proračuna Kome je inflacija majka, a kome maćeha: Državna blagajna puna, građanima cijene nikad veće

„Ja mislim da mi ne možemo opstati s time. Ako oni žele nas zatvoriti, neka kažu javno obiteljski smještaj ćemo zatvoriti. Nema više rada ni na crno ni legalistima pa neka bude tako kako je“, kaže Mirko Bulić iz Hrvatske zajednice udruga obiteljskog smještaja.

Vlada je već ukinula sniženu stopu PDV-a u ugostiteljstvu, poskupjet će boravišna pristojba, a povećala se i pristojba za nautičare. Iz udruge turizma traže manje, a ne veće namete. Zabrinjava ih pad broja gostiju u prvoj polovici srpnja.

"Bilo je lijepo dok je trajalo"

„Mislim da smo blizu one pjesme 'bilo je lijepo dok je trajalo' i ove brojke s početkom srpnja nam na neki način signaliziraju da sve nije tako ružičasto. Naime, konkurencija se diže, budi i vraća se na tržišta, a teško je postići konkurentnost na srednji i dugi rok ako su vam okviri najslabiji na Mediteranu“, kaže Veljko Ostojić, Hrvatska udruga turizma.

SDP od Vlade traži vraćanje nižeg PDV-a u turizmu.

„Ako se već ide na međustope, na primjer u poljoprivredi, onda bi svakako trebalo smanjiti ponovo i stopu u turizmu i ugostiteljstvu“, kaže SDP-ov saborski zastupnik Branko Grčić.

Ministar: "Vlada je puno učinila za turizam"

Resorni ministar se ne slaže s nezadovoljnima i tvrdi da je vlada puno učinila za turizam.

„S prvim paketom mjera i s nedavnim rasterećenjem za porez to jest na personal, na prehranu i na smještaj, otvorili smo mogućnost poslodavcima da povećaju plaće za pet posto što se i dogodilo. Mi i dalje razmatramo poreznu reformu gdje ćemo na neki način gledati kako opet doći do rasterećenja“, rekao je Cappelli.

Iz udruge turizma od ministra traže da PDV u turizmu smanji na barem deset posto kao u Italiji, Španjolskoj, Francuskoj ili Sloveniji. Taj će višak novca, kažu, onda dati za povećanje plaća koje je ministar tražio.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene