Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Leonard Valent, posljednji suoptuženik Josipa Klemma koji ranije nije priznao sudjelovanje u izvlačenju novca iz Klemmove tvrtke, u ponedjeljak je, nakon priznanja i nagodbe s tužiteljstvom na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen na rad za opće dobro.


Tužiteljstvo vlasnika zaštitarske tvrtke Klemm security i čelnika braniteljske Udruge specijalne policije Josipa Klemma tereti da je od 2005. do 2007. iz svoje tvrtke, uz pomoć ostalih optuženika, izvukao gotovo tri milijuna kuna i pritom utajio čak 593 tisuće kuna poreza na dobit.

Vezani članci Kriminal (Foto: Thinkstock) USKOK okončao istragu: Zaradili milijune krivotvorenjem hrvatskih dokumenata za mafiju, među njima i nekoliko djelatnika MUP-a Slika nije dostupna Potvrđena optužnica protiv Klemma

Optužnicu protiv Klemma i Valenta sud je potvrdio sredinom prosinca prošle godine nakon što su njihovi suoptuženici Radovan Štetić, Hrvoje Zorovac, Tomislav Matanić i Silvio Golubovac dva mjeseca ranije također osuđeni nakon priznanja i nagodbi s tužiteljstvom.

Najpoznatiji među Klemmovim suradnicima, Štetić, bio je jedan od osumnjičenih pripadnika tzv. Zagrebačke zločinačke organizacije iz 90-tih, koji je kasnije odgovarao i zbog prevare, osnosno izvlačenja novca u slučaju u kojem je jedan od osumnjičenih bio sin šefa zagrebačke policije Saša Burušić.

Tužiteljstvo Klemma tereti da je od veljače 2005. do ožujka 2007. kao odgovorna osoba tvrtke Klemm security, "osmislio način na koji će iz tog trgovačkog društva neosnovano obavljati isplate u svoju korist" pa je "nalagao neosnovana plaćanja sa žiro-računa" svoje tvrtke na račune drugih trgovačkih društava koja su mu, prema ranijem dogovoru, izdavala račune za neobavljene usluge.

Štetić je, po tvrdnjama tužiteljstva, angažirao preostale okrivljenike da postanu direktori više poduzeća nakon čega su mu "izdavajući račune za nepostojeće usluge, pomogli u realizaciji postupanja" dogovorenog s Klemmom.

Štetić je, navodno, nakon toga osobno ili u dogovoru s optuženim direktorima suradničkih tvrtki podizao novac za fiktivne usluge i davao ga Klemmu koji je na taj način, prema tvrdnjama tužiteljstva, zaradio više od 2,8 milijuna kuna.

Tužiteljstvo tvrdi i da je Klemm naložio plaćanje računa za neobavljene usluge za još dva poduzeća pa je njegova tvrtka u konačnici oštećena za više od 2,9 milijuna kuna.

Zbog "neosnovanog knjiženja troškova po računima za neobavljene usluge" oštetio je i državni proračun za više od 593 tisuće kuna s osnove poreza na dobit, izvijestilo je ranije tužiteljstvo.

Istraga navodnih Klemmovih "financijskih malverzacija" pokrenuta je još 2014. no on tada nije uhićen jer je u tužiteljstvu iznio tzv. aktivnu obranu, tvrdeći da se može osjećati krivim ako je svoju tvrtku oštetio neznanjem, ali da nikada ne bi oštetio državu.

Nakon podizanja optužnice u svibnju 2015. Klemm, tada jedan vođa prosvjeda hrvatskih branitelja u Savskoj ulici 66, Hini je kratko rekao da se "raduje optužnici" koju je protiv njega podiglo Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu zbog zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju. (Hina)