Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar zdravlja Rajko Ostojić ovih je dana najavio moguću naplatu dodatnog osiguranja za sve one koji se bave ekstremnim sportovima kao što su slobodno penjanje, letenje paraglajderom i slično.


Stijene pored Omiša, uz rijeku Cetinu pravi su mamac za slobodne penjače.Ana i Lorenzo su iz Italije. Mi smo osigurani u talijanskom planinarskom savezu ako nam se što dogodi i po sustavu reciprociteta to važi i u Hrvatskoj.

Vezani članci Ljudske ljestve (Foto: Screenshot/YouTube) Odšetale joj ljestve: Pri penjanju se oslonila na pogrešnu osobu i pala kao kruška Ilustracija (Foto: Marijan Susenj/PIXSELL) Slovenski umirovljenici prosvjedovali protiv poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja

No, ministar zdravlja Ostojić ekstremnima najavljuje plaćanje vinjeta. 'Pa i trebalo je, previše je tih besplatnih spašavanja. Ali ne za nas, to je za Čehe, mi smo dobri. Mi sami sebi pomažemo', rekao je Danijel Krstulović Opara, Planinarsko društvo Mosor- Split:.

Ali tko će odlučiti što je ekstremno opasno i tko će točno plaćati ekstremno zdravstveno? Pretpostavlja se slobodni penjači, ronioci, letači paraglajderom, padobranci, alpinisti i slično.

'Ne bih plaćao unaprijed'

'Ja ne bih plaćao unaprijed nego ako se što desi, ako me budu spašavali', zaključio je Boris Omrčen, Planinarsko društvo Mosor- Split .

I iznajmljivači na plaži kažu sve je osigurano. Čak i Čehinje na madracu ne idu izvan plutača .Čini se da su najveći problem individualci koji se bez adekvatne opreme upute sami daleko na more ili u planine.

'Upute se u brdo u japankama i kad im dosadi zovu 112 da ih helikopter spusti', rekao jen Pripuz. Tada lete helikopteri, i spasitelji, veliki trošak, a sve plaća državna blagajna. Nešto sigurno treba mijenjati.

 Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.