Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lani zabilježen porast broja poginulih

Nema poboljšanja rezultata sigurnosti u prometu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako smatraju da su ciljevi Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa dijelom ostvareni, saborski su klubovi danas izrazili nezadovoljstvo činjenicom da nije ostvaren ključni cilj, smanjenje broja poginulih na cestama.

'U smanjivanju utjecaja alkohola i brzine, sanaciji opasnih mjesta i brizi o djeci rezultati programa su slabi, odnosno mršavi', ustvrdio je SDP-ovac Boris Šprem. Kazao je i kako se ne zavarava podatkom o smanjenom broju poginulih u prvih pet mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Pročitajte i ovo 750.000 prometnih prekršaja prošle godine Pokrovitelj Osiguraj.me 750.000 prometnih prekršaja prošle godine: Znate li kolike su kazne za najčešće? Dina Ćevid i Josip Mataija - 4 Edukacija ili represija? Produženi blagdanski vikend zavio je mnoge u crno: Kako promijeniti zastrašujuće brojke i je li sve na policiji?

'Činjenica je da je u Hrvatskoj broj poginulih na 100.000 stanovnika sa 13,8 porastao na 15, a da europske zemlje, osim Rumunjske, Latvije i Cipra bilježe pad tog broja', kazao je Šprem, navodeći podatak da je u Sloveniji lani zabilježeno 27 posto manje, a u Hrvatskoj 7,3 posto više poginulih na cestama.

Polovicu smrti skrivila prekomjerna brzina

Posebno je upozorio na činjenicu da je polovicu smrti na cestama skrivila prekomjerna brzina, a da je među poginulima 20 posto motociklista, od kojih, pak, 98 posto ne nosi zaštitne kacige. 'Nismo u stanju ni u represivnom, kontrolnom dijelu doći do toga da motociklisti nose kacige, a da ne govorimo o kvaliteti kacige', upozorio je Šprem.

Zlatko Koračević (HNS) ističe, pak, da je od represije za sigurnost prometa važnija edukacija, a ministarstva je prozvao da o tome ne vode računa. Upozorio je da ministar obrazovanja još uvijek nije donio pravilnik na temelju kojega će se provoditi biciklistički ispit, iako je to bio dužan učiniti do kraja prošle godine.

Od 658 testiranih vozača, 230 pod utjecajem droge

U MUP-ovoj prometnoj učilici sudjeluje samo 18 djece po osnovnoj školi, a za promet su predviđena samo dva školska sata godišnje, naveo je Koračević.

Nezavisni Dragutin Lesar nezadovoljan je, pak, podatkom da prometna policija ima svega 25 uređaja za preliminarno testiranje na droge. Upozorio je da je lani testirano 658 vozača, a da je za 230 njih utvrđeno da su vozili pod utjecajem droge, iz čega zaključuje da bi policija trebala imati bar desetorostruko više takvih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene