Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako područje od posebne državne skrbi, Vukovar je već godinama grad s najvećom stopom nezaposlenih u Hrvatskoj. Na vukovarskom Zavodu za zapošljavanje ima 19.000 imena. Taj broj samo raste, unatoč obećanjima gotovo svake vlade da će posebnu pozornost posvetiti obnovi i životu u Vukovaru.


Vukovarka Anita Blažević maturirala je prije sedam godina. Od tada je u potrazi za poslom u struci. 'Jako dugo. Što se tiče moje struke, apsolutno ništa. More, sezona. To je bilo moje što sam ja radila', kaže ova nezaposlena komercijalistica.

Vezani članci Los Angeles: Komemoracija za Vukovar - 1 Stradavanje Vukovara komemoracijom su obilježili i u crkvi u Los Angelesu: ''Ne želim da ljudi u dijaspori zaborave što je bilo'' Ivana Pezo Moskaljov Tisuću lampiona na Dunavu: "Vječna zahvala i sjećanje na sve one koji su dali najviše što su mogli - svoje živote"

U sedam godina rada na moru Anita je skupila godinu i pol staža. 'Radila sam kao pomoćna kuharica, spremačica', kaže nam.

>> 'Šaljete poruku: Sretni ste ako ćete uspjeti naći posao za 1.600 kuna'

Kako ni dana nije odradila u svojoj struci, Anita razmišlja o promjeni karijere. U tome će joj pomoći novootvoreni Centar za savjetovanje i razvoj karijere. 'Ovim Centrom mi ustvari želimo pomoći nezaposlenim osobama u tom razdoblju nezaposlenosti koji je za sve njih stresan da, ukoliko se nalaze na prekretnici ili možda žele preokret u karijeri, da jednostavno steknu takve vještine da mogu upravljati tim promjenama', kaže Jasna Kolar s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Vukovaru.

Vukovarski Centar otvoren je po uzoru na praksu zemalja Europske unije. 'Drago nam je da je prvi taj centar otvoren u Vukovaru. Nije zadnji. U roku od godinu dana i kraće ćemo u svim županijskim predstavništvima HZZ-a imati takve centre', rekao je ministar rada Mirando Mrsić.

Nezaposlenima je pomoć u traženju posla itekako potrebna. U Vukovaru dobiti posao, pa čak i stažiranje za 1.600 kuna, je poput zgoditka na lutriji. 'Mi za jedno radno mjesto koje imamo u natječaju u gradu Vukovaru za tu mjeru imamo 150 već sad pristiglih zamolbi', kaže vukovarski gradonačelnik Željko Sabo.

150 zamolbi. Jedno radno mjesto. Tužna vukovarska stvarnost.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju