Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako područje od posebne državne skrbi, Vukovar je već godinama grad s najvećom stopom nezaposlenih u Hrvatskoj. Na vukovarskom Zavodu za zapošljavanje ima 19.000 imena. Taj broj samo raste, unatoč obećanjima gotovo svake vlade da će posebnu pozornost posvetiti obnovi i životu u Vukovaru.


Vukovarka Anita Blažević maturirala je prije sedam godina. Od tada je u potrazi za poslom u struci. 'Jako dugo. Što se tiče moje struke, apsolutno ništa. More, sezona. To je bilo moje što sam ja radila', kaže ova nezaposlena komercijalistica.

Vezani članci Ivan Penava predstavio novu stranku Penava osnovao stranku, dobrobit Vukovara usporedio s Banovinom: ''Ako vam je potres bio poziv za reakciju, vjerujte mi, ovo je 10 puta gore'' Oružje, ilustracija Policija kod muškarca u kući nedaleko od Vukovara pronašla strojnicu, mine, puške, bombu...

U sedam godina rada na moru Anita je skupila godinu i pol staža. 'Radila sam kao pomoćna kuharica, spremačica', kaže nam.

>> 'Šaljete poruku: Sretni ste ako ćete uspjeti naći posao za 1.600 kuna'

Kako ni dana nije odradila u svojoj struci, Anita razmišlja o promjeni karijere. U tome će joj pomoći novootvoreni Centar za savjetovanje i razvoj karijere. 'Ovim Centrom mi ustvari želimo pomoći nezaposlenim osobama u tom razdoblju nezaposlenosti koji je za sve njih stresan da, ukoliko se nalaze na prekretnici ili možda žele preokret u karijeri, da jednostavno steknu takve vještine da mogu upravljati tim promjenama', kaže Jasna Kolar s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Vukovaru.

Vukovarski Centar otvoren je po uzoru na praksu zemalja Europske unije. 'Drago nam je da je prvi taj centar otvoren u Vukovaru. Nije zadnji. U roku od godinu dana i kraće ćemo u svim županijskim predstavništvima HZZ-a imati takve centre', rekao je ministar rada Mirando Mrsić.

Nezaposlenima je pomoć u traženju posla itekako potrebna. U Vukovaru dobiti posao, pa čak i stažiranje za 1.600 kuna, je poput zgoditka na lutriji. 'Mi za jedno radno mjesto koje imamo u natječaju u gradu Vukovaru za tu mjeru imamo 150 već sad pristiglih zamolbi', kaže vukovarski gradonačelnik Željko Sabo.

150 zamolbi. Jedno radno mjesto. Tužna vukovarska stvarnost.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook