Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Na suđenju za Medački džep ispitani gotovo svi svjedoci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu, u prvom postupku za ratni zločin koji je Hrvatska preuzela od Haškog suda, uskoro bi moglo ući u završnu fazu jer je od 102 predviđena svjedoka do danas ispitano njih 90.

U nastavku suđenja početkom travnja obrana će imati mogućnost predložiti nove dokaze, a ne učini li to optuženici bi mogli početi iznositi svoje obrane, kazao je danas predsjednik sudskog vijeća Marin Mrčela.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tužiteljstvo traži osuđujuću presudu za Ademija i Norca Slika nije dostupna Počele završne riječi o zločinima u Medačkom džepu

Od preostalih 12 svjedoka neki su umrli ili su bolesni, pa će se tek na idućim ročištima 7. i 8. travnja znati koliko će ih još doista biti ispitano.

Najveći broj saslušanih svjedoka bili su stariji žitelji srpskih sela na području Medačkog džepa koje je, prema optužnici, tijekom oslobodilačke akcije opljačkala i zapalila Hrvatska vojska.

Na današnjem ročištu ispitana su dvojica sudsko-medicinskih vještaka Davor Strinović i Davor Mayer koji su na temelju ranije dokumentacije sastavili nalaz o uzrocima smrti leševa pronađenih na području akcije.

"U deset slučajeva nismo mogli dati nikakvo mišljenje o uzrocima smrti jer za to nije bilo podataka u spisu. Za ostale slučajeve dali smo odgovore na pitanja koje smo mogli rekonstruirati iz spomenute dokumentacije", kazao je Strinović.

Pojasnio je da je na tijelima obavljen samo vanjski pregled. Iz nekih razloga nisu rađene obdukcije, bez kojih je teško dati detaljna obrazloženja, kazao je Strinović, s kojim se složio i njegov suradnik.

Poslijepodne će se video vezom ispitati još jedan zaštićeni svjedok, a njegov iskaz biti će javnosti poznat tek kada ga sudac na idućem ročištu unese u zapisnik.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene