Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U nastavku suđenja bivšem pripadniku teritorijalne obrane Velike Peratovice 50-godišnjem Bori Trbojeviću iz Beške, za ratni zločin nad hrvatskim civilima na području općine Grubišno Polje 1991. svjedok suda Ivan Bereš rekao je u utorak pred sudom u Beogradu da je optuženi bio jedan od čuvara zatvora u podrumu osnovne škole u Peratovici, te da je zarobljenike odvodio i vraćao s ispitivanja.


Bereš, koji je kao svjedok iz Hrvatske pozvan da pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu iznese svoje spoznaje o događajima navedenim u optužnici, a koji je i sam bio zatočenik zatvora u školi, kazao je da se dobro poznavao s Trbojevićem i da su bili prijatelji, te da su postrojbu kojoj je optuženi pripadao predvodili Rade Čakmak i Živko Zagorac.

Vezani članci Ilustracija Stravičan zločin na psihijatriji: Stolicom izudarao pacijenta do smrti Slika nije dostupna Srbija: Optužnica zbog ratnog zločina protiv civila kod Grubišnog Polja 1991. godine

Prisjećajući se da su ga na prometnici Grubišno polje-Virovitica 13. kolovoza 1991. zaustavili, a potom vezali i odveli u zarobljeništvo, Bereš je kazao da ga je, tijekom njegova boravka u zatvoru škole u Peratovici, ispitivao i maltretirao Branko Kosanović, koji je također saslušan pred Sudskim vijećem. Svjedok Kosanović zanijekao je tvrdnje svjedoka Bereša, navodeći da je, kao pripadnik Teritorijalne obrane, zajedno s optuženim Trbojevićem stražario u selu i išao u izvidnicu te da nije sudjelovao u uhićenjima niti imao ikakav kontakt sa zarobljenicima.

On je posvjedočio da je bilo zarobljenih Hrvata, smještenih u podrumu škole u Peratovici, te da je postrojba kojoj je pripadao oružje dobila od JNA, kao i da je njezin zapovjednik bio Rade Čakmak, a da su u postrojbi bili i Živko Zagorac i Rade Kljajić.

Optužnica, koju je srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine podiglo polovicom prošle godine, tereti Trbojevića da je, kao pripadnik 'Bilogorskog odreda' u sastavu Teritorijalne odbrane Velike Peratovice, u tom selu i u selu Topolovici, od polovice kolovoza do kraja listopada 1991., sudjelovao u napadima na hrvatsko stanovništvo, u uzimanju i zatvaranju talaca, njihovu mučenju, nečovječnu postupanju i ubojstvu pet civila.

Trbojević se tereti da je 31. listopada 1991. u zatvoru u podrumu osnovne škole u Velikoj Peratovici, prije povlačenja s tog područja, zajedno sa pokojnim Bogdanom Trbojevićem i još jednim nepoznatim pripadnikom iste postrojbe, ispalio nekoliko rafala iz automatskog oružja na civile koji su čuvani kao taoci. Tada su ubijeni Željko Seleši, Božidar Jakopec, Petar Kramar, Franjo Šokec i Mato Petek.

Temeljem Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, državno odvjetništvo Republike Hrvatske ustupilo je 'slučaj Trbojević' srbijanskom tužiteljstvu za ratne zločine. Suđenje je počelo 26. rujna 2008., a Trbojević je tada zanijekao tvrdnje u optužnici. Do sada je saslušano pet hrvatskih svjedoka koji su bili neposredni očevici i žrtve zarobljavanja i fizičkog maltretiranja, a nastavak saslušavanja svjedoka zakazan je za 30. ožujka.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju