Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Forand: Granatiranje Knina bilo je neselektivno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Granatiranje Knina bilo je neselektivno i intenzivno, izjavio je pred Haškim sudom novi svjedok tužiteljstva, umirovljeni general Kraljevske 22. regimente Kanadske vojske Alain Forand, u postupku protiv hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača.

Forand, jedan od važnih svjedoka tužiteljstva, u vrijeme operacije Oluja bio je zapovjednik snaga UN-a u Sektoru jug i tu je dužnost obnašao do listopada 1995. godine. Njegov je mandat bio nadgledati i osiguravati zonu razdvajanja.

Pročitajte i ovo Pokušao na skriven način unijeti gotovinu Prekršajni nalog FOTO Albanac pokušao prošvercati gotovinu u Hrvatsku: Pogledajte gdje su carinici pronašli buntove novčanica Slika nije dostupna Lifranje transkripata u Haag Kakve li ironije: Pravima iz 'hrvatskog članka' koristili su se svi osim - Hrvatske!

"Nisu se gađali samo vojni nego i civilni ciljevi. To je bila baražna topnička vatra u zoni razdvajanja", ustvrdio je Forand govoreći o granatiranju Knina koje je počelo u 5.00 sati ujutro 4. kolovoza i čiji je početak gledao sa svog balkona.

Prema njegovim riječima, granatiranje je bilo vrlo intenzivno prvih 45 minuta, a pet ili deset minuta nije bilo nikakve korekcije vatre. Vidjeli su se oblaci dima prilikom udara granata.

Istog dana Forand je u stožeru UN-a u Kninu sastavio prosvjed u kojem se tražila trenutačna obustava napada. On je rekao da je to prosvjedno pismo uputio hrvatskim zapovjednicima i generalu Gotovini te da ga je poslao preko svog časnika za vezu. Prema njegovim riječima, odgovor na to pismo, kao i na mnoga druga koja su uslijedila, a koja je slao Gotovini i Čermaku, nikad nije dobio.

Forand je 5. kolovoza poslao pismo generalu Gotovini u kojem traži hitan sastanak s "vojnim guvernerom" kninskog područja zbog brige za civilno stanovništvo, razaranja i zločina koji su se počeli provoditi.

Forand je rekao da se osobno imao prilike sastati se s dvojicom optuženih generala - Antom Gotovinom i Ivanom Čermakom.

Govoreći o svom susretu s Gotovinom, koji se održao na zahtjev hrvatskog generala 5. kolovoza, Forand je kazao da je po završetku susreta Gotovina zaprijetio da će ubiti Aluna Robertsa, glasnogovornika UNCRO-a u Sektoru jug jer je "provokator i špijun" i stalno piše neistine.

"Rekao je da će se pozabaviti s Alunom Robertsom i ja sam bio zapanjen", kazao je Forand.

S generalom Čermakom Forand se sastao prvi put 7. kolovoza 1995. godine. Forand je rekao da mu se obraćao kao vojnom guverneru, te da mu nikad nije rečeno da mu se ne treba tako obraćati. Također se prisjetio da ga je general Gotovina uputio na Čermaka rekavši mu da se za sva pitanja obrati njemu jer je on zadužen za područje Knina.

Tijekom svakog susreta s Čermakom, Forand se, kako je rekao, žalio na palež i pljačke nakon operacije Oluja koje nisu prestajale unatoč Čermakovim obećanjima da će se pobrinuti za to i izdati naređenja. Koordinator UNCRO-a za humanitarna pitanja Husein Al-Alfi nazočio je većini sastanaka s Čermakom i radio je zapisnike sa sastanaka, prisjetio se Forand.

Svjedok je ustvrdio da nije bilo moguće ne znati za zločine koji su se provodili.

"To bi bilo krajnje teško. Svakodnevno su bili izvještaji o pljački, paležu, ubijanju ljudi i stoke", rekao je.

"Smatram da je nemoguće da on (Čermak) za to nije znao", istaknuo je Forand.

On je također rekao da je uputio brojna pisma Čermaku o tome što se događalo s ciljem da "vojni guverner" to zaustavi budući da je sam rekao da je odgovoran za područje Knina.

Čermakov odvjetnik Steven Kay počeo je protuispitivati Foranda i nastavit će s protuispitivanjem u srijedu.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene