Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Orkanski udari bure

Meteorolozi upozoravaju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Olujan vjetar, i to ne samo na moru gdje je to više manje uobičajeno, nego i u većini kopnenih krajeva, očekuje nas i danas.

Bura i jak vjetar mučit će nas veći dio dana, a slabljenje vjetra očekujemo negdje u poslijepodnevnim satima. Osim vjetra biti će i kiše - uglavnom u Posavini i Slavoniji, a drugdje su mogući samo neki kratki i slabi pljuskovi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Gotovo je ljeto u proljeće DHMZ se oglasio zbog velike promjene vremena i zahladnjenja: "Pratite upozorenja na opasne pojave" Sunčano vrijeme VREMENSKA PROGNOZA Za vikend uživajte u Suncu, od sredine tjedna drastična promjena: Na jednu stvar treba posebno pripaziti

Poslijepodne će biti dosta oblaka, ali između njih i povremeno sunčana razdoblja, no veći dio dana ostat će vjetrovito i dosta hladno. Najviša temperatura bit će oko 10 ili 11 stupnjeva. U Posavini najoblačnije, povremeno i kiša, a ovaj jak i olujni vjetar ipak će slabjeti poslijepodne.

Snijeg i kiša će se polako povlačiti i većinom će takvo vrijeme biti u Lici. U Gorskom kotaru i na sjevernom Jadranu više sunca, a olujna bura s orkanskim udarima mučit će nas do otprilike poslijepodne kad će konačno i ovdje oslabjeti. Najviše temperature malo više - do 18 na Jadranu, ali dosta niže u gorskom dijelu

U Dalmaciji dosta oblaka, a samo u najjužnijem dijelu poslijepodne uglavnom sunčano. U zaleđu više oblaka, ponegdje i poneki pljusak, a olujna i orkanska bura i ovdje će slabjeti poslijepodne.

Kakvo proljeće: Snijeg u Konavlima, na Visu orkansko jugo

Od petka se vrijeme konačno popravlja - sunčanije, a što je najvažnije i toplije! U nedjelju malo kiše - najprije u sjevernim krajevima, a poslijepodne svugdje. Na Jadranu također sunčanije, suho i toplije. Više oblaka u nedjelju, a u Dalmaciji će biti i pljuskova. Toplije i to zbog jakog juga.

Prema vikendu se vrijeme popravlja - neće biti ovako jakog vjetra, bit će toplije, ali kako sada izgleda na Uskrs pljuskovi, a jaka i ozbiljnija kiša posvuda na uskrsni ponedjeljak.

Na Biokovu -6

Hladno vrijeme na Biokovu čiji su viši vrhovi pod snijegom i okovani ledom ne popušta, a razlika u temperaturi između najvišega biokovskog vrha Sveti Jure i Makarske se povećava i jutros iznosi više od 17 stupnjeva.

Naime, dok u Makarskoj puše 'škura' bura, a jutrošnje temperatura je 11 Celzijevih stupnjeva, na Svetom Juri je jutros bilo minus 6,5 Celzijevih stupnjeva i lagana snježna mećava.

'Škura' ili 'mračna' bura nastaje kad ciklona prelazi preko Jadrana, a nad srednjom Europom jača anticiklona. U cikloni može iznad sloja bure postojati toplija i vlažna zračna struja pa u njoj nastaju oblaci, ponekad i kišni.

Iz makarskoga Gradskog centra Osejava upozoravaju vozače – ljubitelje snijega i planinskih zimskih radosti da je biokovska cesta od predjela Ravna Vlaška prekrivena snijegom kojega u nanosima ima više od pola metra, a kilometar – dva dalje prometnica je okovana ledom.

Iz Parka prirode Biokovo javljaju da je Park službeno otvoren za posjetitelje, ali je kretanje vozilima biokovskomn cestom od Ravne Vlaške do Vošca vrlo rizično zbog izrazito loših uvjeta na cesti, a od Vošca do vrha Svetog Jura je zatvorena za promet.

Zbog jake bure što na Makarskom primorju puše brzinom od pedesetak, a na udare i do 70 kilometara na sat i dalje je u prekidu trajektni promet između Makarske i Sumartina na otoku Braču. Na toj liniji trajekt ne plovi od jučer u 6 sati.

HAK: Bura otežava promet

U regiji Rijeka mjestimice olujna bura s orkanskim udarima. srednja brzina vjetra>55 km/h; najjači udar vjetra veći od 110 km/h - Meteoalarm Zbog bure za sav promet zatvorene su dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-D50 i D27), zatim državna cesta D54 Maslenica-Zaton Obrovački i Paški most, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK).

Samo za osobna vozila otvorena je dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostala vozila je starom cestom kroz Gorski kotar-D3).

Na Jadranskoj magistrali (D8) od Senja do Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, motocikle, vozila s kamp prikolicama, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. I II. skupina vozila) dok je dionica od Karlobaga do Svete Marije Magdalene otvorena samo za osobna vozila.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu na državnoj cesti D218 GP Užljebić-Donji Lapac-Dobroselo.

Kolnici su mjestimice mokri i skliski od kiše u Lici i Slavoniji. Na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale (D8) mogući su odroni zemlje i kamenja. Jak vjetar povremeno i mjestimice puše u središnjoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije te na riječkoj obilaznci na mostu Rječina.

Na autocesti A1 kroz tunele Sveti Rok i Grič vozi se dvosmjerno, kroz jednu tunelsku cijev, zbog radova.

Pojačan je izlazak teretnih vozila na graničnom prijelazu Bajakovo, gdje je kolona duga oko 3 km i na Tovarniku gdje na prijelaz granice čekaju vozila i koloni od jedan kilometar.

U prekidu su: trajektne linije: Prizna-Žigljen, Stinica-Mišnjak i Sumartin-Makarska, te katamaranske: Novalja-Rab-Rijeka, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Hvar-Korčula i Split-Bol-Jelsa. (A.B. / I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene