Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVI SASTAV

Prva sjednica nove Vlade, Plenković predstavio zakon o obnovi Zagreba, 60 posto financirat će država

prva sjednica 15. Vlade RH.
prva sjednica 15. Vlade RH. DNEVNIK.HR
Aktualno Galerija prva sjednica 15. Vlade RH. prva sjednica 15. Vlade RH. Foto: DNEVNIK.HR Vlada RH Vlada RH Foto: DNEVNIK.HR Vlada RH Vlada RH Foto: DNEVNIK.HR +0 Vlada RH Galerija 1/4 >>
Na sjednici Vlade usvojen je Nacrt prijedloga zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije.

Sabor će o tom prijedlogu raspravljati u utorak. Premijer Plenković održao je uvodni govor na početku sjednice Vlade. Čestitao je svim ministrima te zahvalio građanima na povjerenju na izborima. Zahvalio je i partnerima na izradi programa. 

Pročitajte i ovo Ivan Penava i Andrej Plenković Iz minute u minutu Počinju pregovori HDZ-a i Domovinskog pokreta: Ovo su ljudi koji će voditi razgovore, DP ima četiri ključna uvjeta Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći"

Od ministra zdravstva Vilija Beroša, potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića-Radmana te ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac očekuje da tijesno surađuju sljedećih dana.

"Očekujem da budu u tijesnoj suradnji sljedećih dana da obavimo konzultacije kako bismo kombinirali ono što radimo u zemlji s našim ambicijama da održimo što je moguće bolju turističku sezonu i komunikaciju s brojnim drugim državama koje prate epidemiološku sliku u svim ostalim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj", naglasio je Plenković.

"Zahvaljujem i partnerima u okviru parlamentarne većine na suradnji proteklih dana, izradi programa Vlade i želji da u predstojeće četiri godine svi zajedno predano radimo za Hrvatsku na ciljevima koje smo komunicirali u izbornoj kampanji i uvrstili u izborni program i sada program Vlade", istaknuo je.

81 novooboljela osoba

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o najnovijem stanju s koronavirusom. "Capak je iznio krivu brojku. Danas u Hrvatskoj imamo 81 novu oboljelu osobu, a ne kako je rečeno - 84."

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je 1032, 139 osoba je na bolničkom liječenju, a devet ih je na respiratoru. Od početka epidemije preminulo je 128 osoba, od kojih osam u posljednjih tjedan dana, rekao je Beroš.

Istaknuo je da su poznata žarišta oko noćnih klubova u Zagrebu te samostana u Đakovu stavljena pod kontrolu te je broj novooboljelih s tih područja u padu. Pod kontrolom su i manja grupiranja u Sisačko-moslavačkoj i Virovitičko-podravskoj županiji, no još uvijek je aktivno žarište u Ivankovu u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Ostale županije kontinentalne Hrvatske uglavnom su mirne, bez većih grupiranja. U primorskim županijama primijećeno je nekoliko manjih grupiranja, međutim 54,3 posto današnjih pozitivnih na testiranju su iz samoizolacije, što znači da se te osobe aktivno nadzire.

U proteklih tjedan dana u tri navrata Hrvatska je imala troznamenkasti broj novozaraženih, no trenutačno većina oboljelih ima blažu kliničku sliku bolesti, rekao je ministar.

"Iako je epidemiološka situacija pod kontrolom, ne smijemo biti zadovoljni jer smo pokazali da možemo bolje, stoga pozivam građane na pridržavanje jednostavnih mjera kako bi od zaraze zaštitili sebe i druge. Ostanimo solidarni i odgovorni i dalje", poručio je Beroš.

Ministar Božinović izvijestio je o mjeri za Vukovarsko-srijemsku županiju koja je na snazi do 4. kolovoza, a odnosi se na vjenčanja isključivo u krugu obitelji i bez uzvanika. 

"Što se tiče djelovanja Stožera, intenzivirali smo mjere kontrole nad lokalnim stožerima. Izvršeno je 2156 nadzora poslovnih subjekata, noćnih klubova i otvorenih prostora. S privatnim okupljanjima izvršeno je više od 7000 nadzora, a nepravilnosti smo utvrdili u tri posto", kaže Božinović. Zaključio je da se građani i poduzetnici drže propisanih mjera. 

Zakon o obnovi

"Zakon predviđa da financiranje konstrukcijske obnove zgrada ide prema modelu da 60 posto financira Vlada, 20 posto jedinice lokalne samouprave i 20 posto vlasnici", rekao je premijer Andrej Plenković predstavljajući prijedlog zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije.

Formirat će se i fond za obnovu koji će osim za samu provedbu obnove biti zadužen i za prikupljanje sredstava za obnovu i predstavljati "one stop shop" za sve informacije za građane pogođene potresom, najavio je Plenković.

Podsjetio je kako je dosad rebalansom proračuna i sredstvima Fonda za zaštitu okoliša osigurano 100 milijuna kuna za interventne popravke, 41 milijun kuna alocirano je iz Fonda za kondenzacijske bojlere, a trošak smještaja građana stradalih u potresu u Studenskom domu Cvjetno preuzela je Vlada.

Dogovoren je i zajam sa Svjetskom bankom od 200 milijuna dolara, a razgovara se i s Razvojnom bankom Vijeća Europe o kreditu, te je podnesen zahtjev za Europski fond solidarnosti, kazao je premijer.

Procijenjena šteta od potresa 11,5 milijardi eura

"Procijenjena šteta od potresa je oko 11,5 milijardi eura, a broj oštećenih zgrada je 25.000, razmjeri potresa su veliki, deset sekundi potresa donijet će bez ikakvih dilema 10 godina posla", naglasio je .

Zakon treba osigurati temeljne principe organizirane obnove po svim pravilima struke tako da se sačuva povijesna i umjetnička vrijednost Zagreba. U njegovoj izradi konzultirani su svi zainteresirani dionici, građevinari, arhitekti, povjesničari umjetnosti, konzervatori i drugi, a prošao je javno savjetovanje tijekom kojeg je stiglo oko 400 komentara od kojih je dio unesen u prijedlog zakona.

Plenković je poručio kako o zakonu želi postići što širi konsenzus, te da zakonski okvir bude jasan,transparentan i provediv.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Darko Horvat kazao je da će obnova biti veliki financijski izazov ali će najveći dio troškova podnijeti država. Izradit će se detaljan program mjera koji će detaljno odrediti aktivnosti i dinamiku obnove ovisno o izvorima financiranja.

Kada je riječ o zgradama javne namjene, Horvat je najavio da će se njihova obnova u potpunosti financirati sredstvima osnivača.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek dodala je kako će se u obnovi voditi računa da se primjene najsuvremenije tehnologije kako bi se unaprijedila vrijednost fonda Zagreba i očuvale kulturno povijesne vrijednosti.

Ministar financija Zdravko Marić izrazio je nadu da će obnova pridonijeti i gospodarskoj aktivnosti u Hrvatskoj.

Prijedlog zakona možete pogledati ovdje.

Europsko vijeće

Na sjednici Vlade našlo se i Izvješće predsjednika Vlade Republike Hrvatske o izvanrednom sastanku Europskoga vijeća održanom od 17. do 21. srpnja 2020.

Plenković rekao je kako mu je žao što u Hrvatskoj nisu održani svi planirani sastanci vezani za Hrvatsko predsjedanje EU-om. "Sadržajno, mislim da smo napravili puno", rekao je Plenković i zahvalio svima koji su bili angažirani. 

Vlada premijera Andreja Plenkovića i njezin program dobili su sinoć povjerenje Hrvatskog sabora.

Premijer je pritom poručio kako će nastojati opravdati dobiveno povjerenje koje doživljava "kao obvezu i šansu" i za Vladu i za sve hrvatske građane.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene