Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Težak put do djeteta

Na čekanju više od tisuću posvojitelja, a ovo je glavni problem: "Neka djeca ne budu posvojena nikada"

Anto Čolakić (Foto: Dnevnik.hr)
Anto Čolakić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Anto Čolakić (Foto: Dnevnik.hr) Anto Čolakić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Jelica Belošević (Foto: Dnevnik.hr) Jelica Belošević (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Dijana Topčić Rosenberg (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Na djecu čeka 1200 posvojitelja. Prošle godine posvojeno je 132 djece, u prvoj polovici ove tek 36. Postupak posvojenja još uvijek je slabe učinkovitosti, a udomiteljskih obitelji nedostaje.

Dobili su dopuštenje za posvojenje djece, pa čekali tri godine. ''Apsolutno nitko nije zvao. Onda smo krenuli od centra do centra'', ispričao je Anto Čolakić, posvojitelj triju djevojčica. Nakon nekog vremena pronašli su tri djevojčice u jednom od njih.

Ove godine posvojeno je 36 djece, novoudomljeno 150. Prošle godine 132 posvojenih, 2.242 udomljenih. Posvojitelji čekaju, udomitelja nedostaje unatoč ovogodišnjem novom zakonu.

''Za sada nema nekih pomaka jer smo petero djece tek udomili'', rekla je Jelica Belošević, zamjenica ravnateljice Dječjeg doma Nazorova, voditeljica odjela skrbi od 0-7 godina.

Je li dijete za posvojenje ili udomljenje procjenjuje se zainteresiranošću roditelja za dijete i njegovom sposobnosti da skrbi o djetetu.

Po dijete u DR Kongo

Posvojitelji sve više po djecu odlaze u Demokratsku Republiku Kongo, koja nije potpisnica Haške konvencije o posvojenju koja jamči da djeca nisu žrtve trgovine. Naši sudovi uopće ne provjeravaju odluke kongoških tijela, ali zato često predugo provjeravaju hrvatska tijela.

''Neka djeca ne budu posvojena nikada zbog toga što se ne poduzimaju postupci oduzimanja roditeljske skrbi na vrijeme nego djeca godinama čekaju da se taj postupak započne'', rekla je Dijana Topčić Rosenberg, članica Upravnog odbora udruge Adopta.

Do tada su u domu ili udomljena. Posvojitelju Anti koji ima status roditelja odgojitelja, oduzeli su status udomitelja, iako bi on još i udomio.

Pročitajte i ovo Dijete i odrasla osoba (Foto: Getty Images) UDOMLJAVANJE DJECE Tko smije, a tko ne? O ovoj se temi u Hrvatskoj digla velika prašina, istražili smo kakva su iskustva drugih zemalja

Pročitajte i ovo MIlanka Opačić ekskluzivno za kamere IN Magazina progovorila o majčinstvu (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Bliskost je velika Milanka Opačić progovorila o svojoj najvećoj ljubavi: "Dogodila se svojevrsna kemija"

''Hvala Bogu imamo uvjete, imamo veliku kuću. Da radim biznis od toga onda bi ih udomio, a ne posvojio. Neki to rade iz interesa. Recimo njihova prva udomiteljica je to radila iz interesa, ja kad sam ih htio posvojiti, ona nije htjela potpisati'', kazao je Ante.

Na pitanje dobijete li dječji doplatak za njih, odgovara: ''Ne.'' Sve što dobije je 4000 kuna kao odgojitelj.

Skromne djevojčice kažu - ništa im ne nedostaje. Ali posvojenje i udomljenje je izazov s kojim Hrvatska dugo neće na kraj.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene