Na djecu čeka 1200 posvojitelja. Prošle godine posvojeno je 132 djece, u prvoj polovici ove tek 36. Postupak posvojenja još uvijek je slabe učinkovitosti, a udomiteljskih obitelji nedostaje.

Galerija Anto Čolakić (Foto: Dnevnik.hr) Jelica Belošević (Foto: Dnevnik.hr) +0 Dijana Topčić Rosenberg (Foto: Dnevnik.hr)

Dobili su dopuštenje za posvojenje djece, pa čekali tri godine. ''Apsolutno nitko nije zvao. Onda smo krenuli od centra do centra'', ispričao je Anto Čolakić, posvojitelj triju djevojčica. Nakon nekog vremena pronašli su tri djevojčice u jednom od njih.

Ove godine posvojeno je 36 djece, novoudomljeno 150. Prošle godine 132 posvojenih, 2.242 udomljenih. Posvojitelji čekaju, udomitelja nedostaje unatoč ovogodišnjem novom zakonu.

''Za sada nema nekih pomaka jer smo petero djece tek udomili'', rekla je Jelica Belošević, zamjenica ravnateljice Dječjeg doma Nazorova, voditeljica odjela skrbi od 0-7 godina.

Je li dijete za posvojenje ili udomljenje procjenjuje se zainteresiranošću roditelja za dijete i njegovom sposobnosti da skrbi o djetetu.

Po dijete u DR Kongo

Posvojitelji sve više po djecu odlaze u Demokratsku Republiku Kongo, koja nije potpisnica Haške konvencije o posvojenju koja jamči da djeca nisu žrtve trgovine. Naši sudovi uopće ne provjeravaju odluke kongoških tijela, ali zato često predugo provjeravaju hrvatska tijela.

''Neka djeca ne budu posvojena nikada zbog toga što se ne poduzimaju postupci oduzimanja roditeljske skrbi na vrijeme nego djeca godinama čekaju da se taj postupak započne'', rekla je Dijana Topčić Rosenberg, članica Upravnog odbora udruge Adopta.

Do tada su u domu ili udomljena. Posvojitelju Anti koji ima status roditelja odgojitelja, oduzeli su status udomitelja, iako bi on još i udomio.

Dijete i odrasla osoba (Foto: Getty Images) Tko smije, a tko ne? O ovoj se temi u Hrvatskoj digla velika prašina, istražili smo kakva su iskustva drugih zemalja

MIlanka Opačić ekskluzivno za kamere IN Magazina progovorila o majčinstvu (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Milanka Opačić progovorila o svojoj najvećoj ljubavi: "Dogodila se svojevrsna kemija"

''Hvala Bogu imamo uvjete, imamo veliku kuću. Da radim biznis od toga onda bi ih udomio, a ne posvojio. Neki to rade iz interesa. Recimo njihova prva udomiteljica je to radila iz interesa, ja kad sam ih htio posvojiti, ona nije htjela potpisati'', kazao je Ante.

Na pitanje dobijete li dječji doplatak za njih, odgovara: ''Ne.'' Sve što dobije je 4000 kuna kao odgojitelj.

Skromne djevojčice kažu - ništa im ne nedostaje. Ali posvojenje i udomljenje je izazov s kojim Hrvatska dugo neće na kraj.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju