Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Na moru poginulo 17 osoba, od 140 kontroliranih brodova prebrzo vozilo njih 102

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U zadnjih deset dana vozači glisera usmrtili su čak troje ljudi na moru, a crnoj ronilačkoj statistici jučer su pridodana i dvojica Čeha. Od naleta glisera na našem moru u prošlih deset dana smrtno su stradale tri osobe, dok je jedna teško ozlijeđena.

Najprije je kod Vodica 6. kolovoza jedan naš državljanin gliserom usmrtio 16-godišnjeg Austrijanca, dok je njegova 13-godišnjeg brata teško ozlijedio, a 22. kolovoza pod propelerom vlastita glisera kod Raba je smrtno stradao 53-trogodišnji Nijemac, da bi istog dana kasno u noć kod Zlarina poginuo 33-godišnji Slovenac naletjevši 'gumenjakom' na barku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kod Novog Vinodolskog Iz mora izvučeno tijelo mrtve žene: Uočeno je još noćas, ali se čekalo zbog juga Slika nije dostupna NESREĆE SVE UČESTALIJE Kakve kazne uopće očekuju nesavjesne vozače glisera na Jadranu?

Toj doista krvavoj statistici treba pridodati i to da je nakon nekoliko dana traganja za dvojicom mladih čeških ronilaca nestalih u moru kod Podgore utvrđeno da su i oni smrtno stradali. Dvojica mladih Čeha ronila su s bocama, ali navodno nisu bili označeni ronilačkom plutačom.

Prema podacima Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje u Rijeci, na našem moru ove je godine smrtno stradalo 17 osoba, među kojima su uz nabrojene žrtve bila još tri ronioca, dva Slovenca te jedna Francuskinja.

U cijeloj prošloj godini na hrvatskom Jadranu smrtno je stradalo 25 osoba, i to najviše u srpnju i kolovozu kad se na našoj obali i otocima odmara najveći broj turista.

U ljetnim mjesecima našim morem dnevno krstari i više od tisuću plovila za razonodu, a da bi se obuzdalo divljanje gliserima u tom nautičkom prometnom kaosu, pomorske vlasti provode akcije hvatanja neodgovornih gliseraša te im za nepropisno upravljanje plovilom izriču novčane kazne od 1.000 do 10.000 kuna. S obzirom da je ronjenje postalo masovna rekreacija u cijelom svijetu, pa tako i kod nas, ronilački tečaj danas pohađaju i djeca i starci, a da pritom nikoga ne zanimaju njihove psiho-fizičke nesposobnosti, već samo to da te osobe plate tečaj ronjenja od nekoliko dana 200 do 300 eura.

To govori da svim nesrećama na i pod morem u velikoj mjeri kumuju i 'trgovci adrenalinom', odnosno svi oni koji prodaju turističke usluge i aranžmane u kojima nude opasnost bez rizika od ozljeda, što je postalo iznimno traženo među turistima.

U Hrvatskoj poginulo 14 Čeha

Ove godine je u Hrvatskoj poginulo 14 Čeha, od kojih većina u prometnim nesrećama, i to prilikom dolaska u Hrvatsku, a najčešće je razlog tih tragedija bila premorenost vozača. Unazad dvadesetak godina Česi su se više od turista drugih nacionalnosti voljeli nesmotreno otisnuti daleko od obale na 'luftićima' i u sandolinama zbog čega su bili i najbrojnije žrtve među gostima na našoj obali. Sad je češkim turistima veliki izazov ronjenje, ali i vožnja gliserima. 

Dozvole: Za 400 kuna i teoretsku provjeru

Prema dosad prikupljenim podacima stječe se zaključak da nisu svi gosti skloni vratolomijama na moru. Među turistima koji koriste različite vrste plovila, od glisera i gumenjaka do većih brodova i jahti, najviše prekršitelja dolazi iz Hrvatske i Italije, a tek onda iz Njemačke, Slovenije i Češke. Nautičari tvrde da se jedan od razloga krije i u prilično jeftinom i brzom načinu izdavanja dozvola. Poznato je, naime, da se dozvola za upravljanje plovilom dobije za samo četiristotinjak kuna uz samo teoretsku provjeru najosnovnijeg znanja vezanog uz plovidbu i plovilo ili se ishoduje u drugoj zemlji. 

Od 140 kontrolirana broda, 102 prekoračila brzinu

Višegodišnja anarhija koja je vladala na moru kriva je za mnoga neprimjerna ponašanja voditelja brodova koji misle da se na moru i u podmorju mogu ponašati kako im volja. Najveći broj od njih ne poznaje ćudi mora i dubina koje znaju biti varljive i opasne. Ljudski faktor, nema sumnje, kriv je za brojna stradavanja. Što kazati o brzinama kojima svakodnevno svjedočimo na moru, osim da je riječ o bahatosti i neznanju čija je posljedica često ranjavanje ili smrtno stradavanje.
Ilustracije radi, od 140 pregleda brodova od strane šibenske Lučke kapetanije u akcijama 'Hobotnica I i II', njih čak 102 su zatečena u prekršajima prekoračenja brzine. 

Jedan je gliseraš samo u jednom danu uhvaćen čak dva puta u prebrzoj vožnji. Na mjestu gdje su stradali mladići iz Austrije lučki su kapetani samo dan ranije kaznili 18 gliseraša koji su nagazili papučicu gasa. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene