Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

NESREĆE SVE UČESTALIJE

Kakve kazne uopće očekuju nesavjesne vozače glisera na Jadranu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nevrijeme nije bilo razlog čak dviju strašnih nesreća na moru u proteklih tjedan dana. U samo nekoliko dana u dva su navrata, kod Crikvenice i kod Šibenika, gliseri punom brzinom izletjeli na plaže pune kupača.

Zbog izlijetanja dvaju glisera na plače u razmaku nekoliko dana pojačane su ophodnje policije i kapetanije. Iako su pravila slična kao i u cestovnom prometu, pogreške nautučara srećom su prošle bez ljudskih žrtava.

Pročitajte i ovo Ilustracija zločinačko udruženje Dvojac morskim putem krijumčario marihuanu iz Crne Gore, vrijednost droge oko 600.000 eura Ilustracija Puno nesreća Crni led okovao je Njemačku: Stanovnicima stiglo upozorenje, vatrogasci proglasili izvanredno stanje

Samo sreća spasila je kupače na šibenskoj plaži. Velikom brzinom gliser je udario u plažu te se zaustavio na parkiranom vozilu, desetak metara od mora. "Ja sam bio u moru tu s djecom, djeca su bila u plićaku. Metar i pol od mene je projurio, ja ga gledam i još velim ženi: 'Neće ovaj stati'. On je odjurio, preskočio i udario u drvo i auto", prisjeća se Josip iz Krapine. "Sreća da nikog nije bilo, a tu mi se klinci svaki dan igraju i plivaju." 

Plažom je zavladala panika. Gliserom je upravljao autopilot kojeg je uključio vozač pod utjecajem alkohola. Uhićen je i osumnjičen za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom. Predviđena kazna po zakonu može ići od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Slična se pomorska nesreća dogodila prošli tjedan i u Crikvenici. Istraga traje, a voditelj brodice nije još ispitan jer je na liječenju u riječkoj bolnici. Mnogi sezonski nautičari plovidbu olako shvaćaju. Stoga su ophodnje policije i kapetanije ljeti mnogo češće.

"Postoje određena mjesta gdje se znamo, pod navodnicima, sakriti. Gdje znamo čekati", kaže Darko Glažar, lučki kapetan Lučke kapetanije Rijeka.

Prema onima koji dovode u opasnost sebe i druge, policija i kapetanija nemaju milosti. "Za glisiranje koje uvijek ovako spominjemo maksimalno do 15 tisuća kuna", dodaje Glažar. 

Kao i na cesti, kontrolira se brzina i alkoholiziranost vozača. Dopuštena je granica ista kao i u automobilu 0.5 promila. Većina nautičara poštuje ta pravila. "Ja uopće ne pijem ništa, prvo mi je familija", kaže Andrej iz Slovenije. "More treba spoštovati i ja se toga držim", kaže Rudi.

Nažalost, ne drže se svi nautičari pomorskih zakona i pravila. Samo na Kvarneru, tijekom lipnja, policija je zabilježila pedesetak prekršaja za koje su predviđene kazne od petsto kuna pa i više. S obzirom na nesreće koje su se dogodile ovih dana diljem Jadrana ovakvi će prizori biti moguće česti tijekom cijeloga ljeta. No, najvažnije je zaštititi one koji su na more došli uživati i odmoriti se.

 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene