Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od gotovo 120 vozila koje je iz Ancone za Split prevozio Jadrolinijin trajekt 'Marko Polo', uslijed snažnog njihanja broda po nevremenu oštećeno je njih čak 66.


Ukupno 66 vozila, od kojih su 44 osobna, 15 kamiona i sedam autobusa, oštećeno je na trajektu "Marko Polo" tijekom plovidbe iz talijanske Ancone prema Splitu u noći sa srijede na četvrtak po jakom jugoistočnom vjetru i udarima valova, što je izazivalo ljuljanje broda, doznaje se danas od lučkog kapetana splitske Lučke kapetanije Borisa Matošića.

Vezani članci Slika nije dostupna KAPETAN IZGUBIO NADZOR Trajekt u Veloj Luci potopio brodicu i uništio lučko svjetlo Slika nije dostupna 'Kapetan nije htio pristati na Zlarin, čak je putnicima pokazao srednji prst'

"Riječ je o ogrebotinama, razbijenim staklima ili ulegnućima na vozilima, a štetu će namiriti osiguravateljska kuća iz Engleske kod koje je trajekt 'Marko Polo' osiguran", rekao je kapetan Matošić za Hinu.

>> Veliki valovi ljuljali trajekt Jadrolinije, oštećeno nekoliko vozila!

Nakon jučerašnjeg uplovljavanja u splitsku gradsku luku, koje je zbog nevremena kasnilo tri i pol sata, trajekt "Marko Polo" je, po riječima kapetana Matošića, detaljno pregledan i ustanovljeno je da nema nikavih nedostataka te je sinoć u 21 sat iz splitske luke isplovio prema Anconi. Na pitanje je li trajekt "Marko Polo", s obzirom na nevrijeme koje je vladalo na Jadranu, trebao isplovljavati iz luke u Anconi, kapetan Matošić je kazao da takvu odluku donosi zapovjednik broda, a u ovom slučaju to je bio kapetan duge plovidbe Boren Lupi.

"Luka u Anconi je bila otvorena za isplovljavanje i u takvim slučajevima svugdje u svijetu zapovjednik broda procjenjuje hoće li isplovljavati i preuzima odgovornost za putnike. U slučajevima kada je neka luka zatvorena za isplovljavanje onda brod i ne isplovljava. Da su Talijani zatvorili luku u Anconi za isplovljavanje, onda trajekt 'Marko Polo' iz nje ne bi ni isplovio", naglasio je Matošić.  Dodao je kako je zapovjednik trajekta "Marko Polo" Boren Lupi iskusan i "Jadrolinija ga ne bi uzela da nije takav".

Kako je sinoć priopćeno iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture RH, na trajektu "Marko Polo" bilo je 758 putnika te sedam autobusa, 16 kamiona, dva kombija, 92 osobna vozila i dva motocikla. Lakše je ozlijeđeno pet putnika. Istragu o nezgodi proveli su inspektori Lučke kapetanije Split, a brod, putnike i vozila osigurava PTI Club Nord of England iz New Castlea te će svima biti nadoknađena utvrđena šteta nastala tijekom putovanja, naveli su iz Ministarstva.

Također su dodali kako brod "Marko Polo" nije pretrpio nikakva oštećenja, a po dolasku u luku Split tijekom inspekcijskog pregleda utvrđen je kvar na sustavu automatske identifikacije, odnosno dojavnom sustavu koji je odmah otklonjen. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook