Na klub zastupnika HNS-a došla je i Ermina Lekaj Prljaskaj, zastupnica albanske manjine koja svoj potpis nije dala koaliciji Hrvatska raste.


U srijedu poslijepodne HNS je okupio svoj klub zastupnika na koji je došla i zastupnica albanske manjine Ermina Lekaj Prljaskaj. Riječ je o zastupnici koja je, iako pripada HNS-u, na konzultacijama kod predsjednice rekla da svoj potpis nije dala koaliciji Hrvatska raste.

Vezani članci Sjednica Odbora za Ustav (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Odbor za Ustav: Nisu ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma Slika nije dostupna Koordinacija bošnjačkih organizacija poziva na bojkot zastupnice Lekaj Prljaskaj

Ukoliko se dogodi situacija da u četvrtak na sjednici Sabora postoje dva kandidata za predsjednika Sabora i da ne postoji konsenzus, glasovanje bi po poslovniku Sabora trebalo biti tajno, ukoliko 15 zastupnika ne zatraži i Sabor izglasa da ono bude javno.

Dakle, još uvijek se ne zna hoće li u četvrtak biti izglasan predsjednik Sabora. Iz kojih redova bi on mogao biti? Hoće li biti jedan ili više kandidata.

Karamarko: Reiner je još uvijek naš kandidat za predsjednika Sabora; Petrov otkrio o čemu se razgovaralo s HDZ-om i SDP-om

Opcija je i da se nitko ništa ne dogovori i da sjednica Sabora ne bude konstituirana, što isto tako nije problem, jer je predsjednica već najavila nastavak konzultacija.

Nekoliko članova delegacije SDP-a, koji su bili na razgovorima s članovima delegacije Mosta, neslužbeno su potvrdili da je prijedlog Mosta bio da Robert Podolnjak bude predsjednik Sabora, pod uvjetom da to podrži i SDP i HDZ.

SDP je to podržao. Kao što i sami kažu, to je bio prijedlog Zorana Milanovića od prije nekoliko dana da Most da prijedlog svog predsjednika Sabora, bio to gospodin Petrov ili netko drugi. No, Most je inzistirao na tome da potporu mora dati i HDZ.

Neslužbeno, iz HDZ-a nisu dobili nikakav odgovor. HDZ-ov klub sastat će se u četvrtak prije sjednice Sabora i tada će se znati, podržavaju li i oni Podolnjaka ili idu sa svojim imenima. Ukoliko ga ne podrže, HDZ bi trebao izaći sa svojim kandidatom – Željkom Reinerom.

SDP tada ima svog kandidata, koji bi, kako se neslužbeno doznaje, mogao biti Josip Leko.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook