Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PODOLNJAK OTKRIVA

'Most ne može predložiti predsjednika Sabora jer nema trećinu zastupnika'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neslužbeno se doznaje kako je, osim reformi, Most spreman ponuditi svog kandidata za predsjednika Sabora, a to bi bio Robert Podolnjak.

19:33 - 'Most ne može predložiti predsjednika Sabora jer nemamo trećinu zastupnika koja je potrebna za to. Razgovarali smo o svim potencijalnim mogućnostima te o pojedinim imenima', rekao je Podolnjak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Karamarko OBJASNIO IPAK ŽELE DALJE 'Nisam Milanović da svaki dan mijenjam svoje stavove zbog fotelje' Slika nije dostupna Nakon sastanka MOST predložio sporazum, HDZ i SDP odbili ga odmah potpisati

Dodaje da je kandidat Mosta za predsjednika Sabora prihvatljiv jedino ako je to prihvatljivo objema koalicijama. Ako SDP i HDZ ne mogu osigurati konsenzus oko toga tko bi od njihovih kandidata bio predsjednik Sabora, Most bi preuzeo tu odgovornost.

PETRINA PORUČIO SVIMA 'Ovo je doslovno maltretiranje građana RH'

19:25 - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u srijedu je rekao da akademik Željko Reiner ostaje HDZ-ov kandidat za predsjednika Hrvatskog sabora te ocijenio da bi bilo dobro da se Sabor u četvrtak ne konstituira.

"Akademik Željko Reiner naš je kandidat za predsjednika Sabora, mi smo ga kandidirali i na to imamo pravo", kazao je Karamarko novinarima nakon razgovora s čelnicima Mosta. Dodao je i da će u četvrtak ujutro na HDZ-ovu Klubu zastupnika razgovarati i o prijedlozima Mosta, ne želeći precizirati radi li se o Robertu Podolnjaku, kao kandidatu Mosta za predsjednika Sabora. "Oni (Most) su nam rekli ono što misle da bi bilo dobro i mi ćemo o tome sutra razgovarati", naveo je.

"Sutra u 8,30 sati imamo sastanak Kluba zastupnika HDZ-a. Sve te probleme, Sabor i Vladu, stavljam u isti paket koji moram riješiti sa svojim kolegama iz stranke. Zbog toga ćemo ovih dana imati sastanak Predsjedništva stranke i Nacionalnog vijeća", rekao je Karamarko nakon dvoipolsatnih razgovora.

Karamarko smatra i da ne bi bilo dobro da se u četvrtak Sabor ne konstituira jer se gubi vrijeme . "HDZ je taj koji inzistira da ne bude novih izbora. To je 120 milijuna kuna troška ionako siromašnog državnog proračuna", istaknuo je Karamarko.

Napominjući kako su razgovori s Mostom prošli u ugodnom tonu, Karamarko je precizirao da su, uz ostalo, razgovarali o konstituiranju Sabora te o mogućnosti stvaranja vlade.

Iz HDZ-ove Domoljubne koalicije s Mostom su pregovarali predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, glavni tajnik Milijan Brkić, politički tajnik Tomislav Čuljak, međunarodni tajnik Miro Kovač, ekonomski stručnjaci Tomislav Ćorić i Goran Marić, Martin Pastuović, predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić i predsjednik Hrvatske demokršćanske stranke Goran Dodig.

U izaslanstvu Mosta nezavisnih lista bili su predsjednik Božo Petrov, Ivan Lovrinović, Robert Podolnjak, Ines Strenja Linić te Juro Martinović.

19:07 - Ponuda Bože Petrova da predsjednik Sabora bude Robert Podolnjak prihvaćena je u SDP-u. HDZ bi odluku o tome trebao donijeti sutra ujutro na Klubu zastupnika. Neslužbene su informacije da tome nisu skloni, ali o tome šute.

Podolnjak, 57-godišnji ustavni stručnjak s čijim se imenovanjem HDZ na sastanku nije složio - cijeli je dan suzdržan.

17:36 - Predsjednik Mosta Božo Petrov rekao je u srijedu, nakon pregovora s HDZ-om, da su tijekom dana i s HDZ-ovom i SDP-ovom koalicijom vodili razgovore oko istih tema i oko usuglašavanja prijedloga reformi, s čime su se složile obje koalicije.

U kratkoj izjavi novinarima Petrov je naveo da su razgovarali i o načinu kako Most vidi formiranje vlade, a riječ je o reformskoj vladi koju bi zajedno činili i predstavnici SDP-a i HDZ-a i Mosta.

"Treća tema je bila ono što će se sutra događati u Hrvatskom saboru", kazao je Petrov koji novinarima nije želio ni potvrditi niti opvrgnuti informaciju da su Roberta Podolnjaka predložili za predsjednika Sabora.

Iz HDZ-ove Domoljubne koalicije s Mostom su pregovarali predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, glavni tajnik Milijan Brkić, politički tajnik Tomislav Čuljak, međunarodni tajnik Miro Kovač, ekonomski stručnjaci Tomislav Ćorić i Goran Marić, Martin Pastuović, predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić i predsjednik Hrvatske demokršćanske stranke Goran Dodig.

U izaslanstvu Mosta nezavisnih lista bili su predsjednik Božo Petrov, Ivan Lovrinović, Robert Podolnjak, Ines Strenja Linić te Juro Martinović.

17:10 - Neslužbeno se doznaje da se u HDZ-u razgovara i o tome što će se događati na konstituirajućoj sjednici Sabora, odnosno koga će podržati za predsjednika Sabora.

U 17 sati počeo je sastanak kluba izabranih zastupnika SDP-a, a vjerojatno će i Zoran Milanović iskoristiti priliku da kolegama kaže kako su prošli razgovori s Petrovom. Neslužbeno se doznaje kako osim reforma, Most je spreman ponuditi svog kandidata za predsjednika Sabora, a to bi bio Robert Podolnjak. Jutros je Nacionalno vijeće Mosta kazalo kako ni jedna stranka nije odgovorila na sva njihova reformska pitanja.

15:34 - Na pregovorima HDZ-a s Mostom koji su počeli u 15 sati, su Tomislava Karamarko, Milijan Brkic, Tomislav Čuljak, Miro Kovač, Davorin Mlakar, Goran Maric, Tomislav Ćorić, Martin Paustović, Goran Dodig, Ladislav Ilčić.

14:30 - Pregovarači Mosta nezavisnih lista na čelu s Božom Petrovom napustili su nešto prije 14 sati središnjicu SDP-a, no novinarima nisu htjeli govoriti o čemu se pričalo na jednosatnom sastanku s čelnicima stranaka koalicije Hrvatska raste, predvođenima predsjednikom SDP-a i još uvijek aktualnim premijerom Zoranom Milanovićem.

Most je u utorak objavio kako će nastaviti razgovore s dvjema velikim koalicijama, kako će u središnici SDP-a biti u 13, a u HDZ-u u 15 sati, te kako će se razgovarati o usuglašavanju prijedloga iznesenih u proteklome razdoblju te o konstituiranju Sabora i formiranju Vlade.

"Izjave će biti nakon sastanka u HDZ-u", kratko je poslije sastanka na Iblerovom trgu poručio Božo Petrov, najavivši da će o svemu govoriti više kada završi i sastanak u HDZ-u.

11:01 - 'Dosad su bili dobri razgovori, ne vidim razloga da ne budu i danas', kazao je Tomislav Karamarko novinarima ispred središnjice HDZ-a.

Osvrnuo se na izjavu glasnogovornika Mosta Nikole Grmoje da ukoliko je SDP-u neprihvatljivo da on (Karamarko) bude mandatar, a Željko Reiner HDZ-ov kandidat za predsjednika Sabora, to je neprihvatljivo i Mostu koji i dalje zahtijeva reformsku vladu u kojoj će biti sve tri strane.

Karamarko je kazao kako treba pustiti da završe današnji pregovori, jer smatra kako ima "dosta buke u slušnim kanalima" te da je stoga prerano zaključivati.

Predsjednik HDZ-a nije želio odgovoriti na, kako je rekao, hipotetsko pitanje hoće li razmisliti o ostavci ako ne bude mandatar. "Vidjet ćemo što će donijeti vrijeme, ja sam optimist", rekao je.

Karamarko: Bit ću mandatar, a Reiner kandidat za predsjednika Sabora

Most nezavisnih lista u srijedu će nastaviti razgovore sa SDP-om i HDZ-om. Most će u stranačkim prostorijama SDP-a održati sastanak u 13 sati, a u 15 sati u stranačkim prostorijama HDZ-a. Teme sastanka bit će usuglašavanje prijedloga iznesenih u proteklome razdoblju, a dodatno će se razgovarati o konstituiranju Sabora i formiranju vlade. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene