Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Festival žudija, čuvara Kristova groba, uz sudjelovanje 23 župe iz Hrvatske i BIH, te oko 400 žudija, održan je danas u Kninu u organizaciji tamošnje gradske uprave i Turističke zajednice. Vidno oporavljen, samozatajan i nasmijan, jedini preživjeli vatrogasac s Kornata Frane Lučić i drugu je godinu nakon tragedije predvodio svoje žudije iz Tisnog.


Riječ je o 9. Festivalu žudija, i trećem koji se održava izvan Vodica, gdje je počela ta manifestacija. 'Kako je prvih šest festivala žudija održano u Vodicama, on je zbog svog obima i zanimanja počeo pohoditi i ostale župe u kojima postoje služba čuvara Isusova groba, kako bi se i šira publika mogla susresti s tom jedinstvenom uskrsnom tradicijom', kaže vodički akademski snimatelj Šime Strikoman, redatelj ovogodišnjeg festivala žudija. Nakon okupljanja ispred crkve svetog Ante i smotre žudija na Trgu Ante Starčevića, održan je mimohod do kninske Tvrđave. Na Tvrđavi je milenijsku fotografiju Festivala žudija snimio fotograf Šime Strikoman.

Vezani članci Knin, ambulanta za koronu Sa simptomima išli na testiranje pa poljubili vrata: "Rekli su nam kako su završili za danas i otišli kući". Stiglo objašnjenje iz županijskog Stožera Slika nije dostupna Preživjeli vatrogasac Frane Lučić postrojio 400 žudija!

>> Preživjeli vatrogasac Frane Lučić postrojio 400 žudija!

Na kninskoj Tvrđavi je održan i program Festivala u kojemu su uz žudije sudjelovali i pučki crkveni pjevači, župni zbor iz Knina, te dramski umjetnik Tomislav Martić. Žudiji, odnosno skupine mladića koji su odjeveni u odore rimskih vojnika, nošnje ili mornarske odore, tijekom Velikog tjedna sudjeluju u uprizorenju Isusova uskrsnuća, te u crkvama čuvaju Kristov grob, da bi u trenutku njegova uskrsnuća popadali na tlo i pobjegli.

Tradicija uprizorenja žudija uz Kristov grob većinom se njeguje na srednjodalmatinskim otocima, u Dalmatinskoj zagori i u dolini Neretve, te u bosanskohercegovačkoj župi svetog Mihovila u Varešu.