Vlada danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održava sjednicu.


Sjednica Vlade počela je u 11 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Vezani članci Andrej Plenković na sjednici Vlade Plenković pozvao na booster i prije isteka 6 mjeseci, Beroš otkrio koliko je života spašeno uvođenjem COVID potvrda Vili Beroš Beroš otkrio koliko je necijepljenih među hospitaliziranima zbog korone: ''To je pobjeda nad zdravim razumom i pljuska zdravstvenim djelatnicima''

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice govorio je o epidemiji koronavirusa. Najavio je da će na konferenciji za medije Nacionalnog stožera u petak biti riječi o mjerama.

''Sutra će stožer detaljnije govoriti o mjerama, osobito kada je riječ o održavanju školske nastave. Otprilike deset županija prešlo je na model C'', rekao je.

''Epidemija ne jenjava, ni kod nas ni u drugim državama'', dodao je premijer.

Otkrio je da će se produžiti mjera potpore gospodarstvenicima i građanima u epidemiji u travnju.

''Nastavit će se i s mjerom za otpis potraživanja i naknade za energiju na potresom pogođenom području. To je važna mjera koja pomaže ugroženim sugrađanima u Sisačko-moslavačkoj županiji'', rekao je. Do daljnjega se neće naplaćivati cestarina na autocesti Zagreb – Sisak do Lekenika.

Porast boja hospitaliziranih

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da ponovno raste broj hospitaliziranih, a da je već četvrti dan zaredom dnevno hospitalizirano više od 1000 pacijenata. Otkrio je i da je u otprilike 70 posto dosad sekvenciranih uzoraka potvrđen britanski soj. ''Stopa potvrđenih slučajeva u Hrvatskoj raste. U odnosu na proteklo razdoblje to je rast od 28 posto'', rekao je. 

Apelirao je na građane uoči Uskrsa da izbjegavaju veća druženja, s posebnim naglaskom na starije sugrađane i one s kroničnim bolestima.

Neke županije zatvaraju kafiće

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je na sjednici da je Nacionalni stožer, na prijedlog županijskih stožera, donio četiri nove odluke kojima se pooštravaju postojeće mjere. Iako je najprije kazao da se to odnosi na Primorsko-goransku, Karlovačku, Zagrebačku i Dubrovačko-neretvansku županiju, na kraju sjednice se ispravio i pojasnio da se zatvaranje kafića odnosi samo na Dubrovačko-neretvansku.

''Mjere se odnose na ograničavanje broja ljudi na javnom okupljanju te obustavu rada ugostiteljskih objekata osim hotela, kampova, studentskih i učeničkih domova, a ostavlja se mogućnost dostave hrane'', objasnio je Božinović.

Dnevni red

Na dnevnom redu vlade bila su i tri zaključka o produženju mjera potpore gospodarstvu i građanima i za travanj, radi ublažavanja posljedica koronakrize odnosno potresa. Riječ je o zaključku o produženju mjere Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom i posljedicama katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, zaključku u vezi provedbe otpisa potraživanja i naknade potraživanja za energiju isporučenu krajnjim kupcima na potresom pogođenom području te zaključku o produženju korištenja autoceste A11 Zagreb – Sisak bez plaćanja cestarine.

Na dnevnom je redu i prijedlog izmjena i dopuna Zakona o lokalnim izborima.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju