Obavijesti Pretražite Navigacija
Hrvatski sabor

Na Dnevnik.hr-u pratite uživo hoće li HDZ imati kvorum

Iako su čelnici Kukuriku koalicije jučer najavili kako više neće sudjelovati u radu Sabora u HDZ-u su uvjereni kako će zakone bez problema izglasati i bez njih.

Saborski zastupnici Kukuriku koalicije jučer su najavili kako više neće sudjelovati u radu ovog saziva Sabora.

Pročitajte i ovo Sabor Izvanredna sjednica Oporba zaključkom traži smjenu uprava svih odgovornih za aferu "plin za cent" Damir Habijan Optužuju predsjednika Vladajući će odbiti tuđe zaključke te predložiti svoje: "Svjedočimo jednom velikom 'ništa'"

'U situaciji koja je dovedena na razinu bacanja papira i boca kao u zadnjoj birtiji mi nećemo sudjelovati. Klubovi i zastupnici će dolaziti u Sabor, ali neće sudjelovati u radu. Nećemo sudjelovati u bacanju boca, nećemo da nas se pita 'na čemu si ti' i nećemo sudjelovati u šovinističkim ispadima zastupnika HDZ-a', kazala je jučer na konferenciji za novinare predsjednica Kluba HNS/HSU-a zastupnica Vesna Pusić.

U toj su ih odluci podržali Hrvatski laburisti, a iz redova HDSSB-a su također poručili kako 'HDZ-u neće raditi kvorum'.

'Kao zastupnik saborske većine zaprepašten sam odlukom saborske manjine. Imamo nekoliko zakona koje moramo uskladiti sa zakonima EU i ako ih ne donesemo ugrozit ćemo ugled Hrvatske. Oporbi je stalo do politizacije nauštrb nacionalnih interesa', kazao je jučer na konferenciji za novinare HZD-ov Andrija Hebrang.

Bojkot oporbe prokomentiraja je jutros i premijerka Jadranka Kosor.

'Oporba cijelo vrijeme opstruira pa i danas', kratko je rekla Kosor.

Sabor o odnosima Hrvatske s Hvatima izvan domovine

Zastupnici u Saboru jutros su raspravili Konačni prijedlog zakona o odnosima RH s Hrvatima izvan Hrvatske - pripadnicima hrvatskoga naroda u BiH, hrvatske manjine u europskim državama te hrvatskim iseljenicima i njihovim potomcima.

Predloženim zakonom, kako je kazao ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, vlada potvrđuje da štiti prava Hrvata izvan domovine i štiti njihove interese.O odnosima Hrvatske s Hrvatima izvan Hrvatske ubuduće bi se skrbio Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske te poseban Savjet Vlade RH.

'Predlaže se uvođenje statusa Hrvata bez hrvatskog državljanstva koji bi mogli steći Hrvati izvan Republike Hrvatske bez hrvatskog državljanstva, ali i njihovi supružnici koji nemaju hrvatsko podrijetlo, njihova djeca te prijatelji hrvatskog naroda i Republike Hrvatske koji njeguju hrvatski identitet i promiču hrvatsko kulturno zajedništvo', rekao je ministar Jandroković.

Osobe kojima bi se priznao takav status neće se smatrati strancima pri ostvarivanju pogodnosti u području školskoga i visokoškolskog obrazovanja, zapošljavanja, natječaja i stipendija.

Radi zaštite prava i interesa Hrvata izvan Republike Hrvatske, dala bi se potpora jačanju njihovih zajednica radi očuvanja hrvatskog jezika, kulture i identiteta te njihova informiranja i povezivanja. Posebnim mjerama i aktivnostima olakšao bi se njihov povratak i useljavanje, a jedna od predloženih mjera odnosi se na njihovo brže primanje u hrvatsko državljanstvo. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene