Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Na djeci će se isprobati oba programa spolnog odgoja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa prihvatilo je danas prijedlog eksperimentalnog programa zdravstvenog odgoja i obrazovanja u osnovnim i srednjim školama udruga Grozd i Forum za slobodu odgoja.

Državni tajnik za osnovno obrazovanje Nevio Šetić izjavio je da je prijedlog prihvaćen nakon što je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi 30. listopada, nakon uvida u dopune programa udruga Grozd i Forum za slobodu odgoja, podržalo uvođenje tih eksperimentalnih programa.

Pročitajte i ovo Most predstavio program obećaju manje poreze Most predstavio izborni program i poručio: "Nije dovoljno samo svrgnuti HDZ, treba dati i viziju" Slika nije dostupna Sukob oko spolnog odgoja u školama

Najavio je da će Ministarstvo obrazovanja ponuditi tim udrugama ugovor o otkupu programa, raspisati javni natječaj za škole koje žele sudjelovati u eksperimentalnom programu te će ugovoriti stručno usavršavanje nastavnika odabranih škola.

Šetić je rekao da će se na temelju eksperimentalne provedbe te znanstvene i stručne evaluacije odlučiti o daljnjoj provedbi
zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama.

Istaknuo je da je udruga Grozd jedina prijavila eksperimentalni programe za osnovnu i srednju školu, a Forum za slobodu odgoja samo za srednju školu. 

Dodao je da je eksperimentalno provođenje programa
predviđeno u drugom polugodištu ove školske godine u desetak osnovnih i srednjih škola. 

Šetić je izjavio da će se eksperimentalni program provoditi u 5. razredu osnovne škole uz pisanu suglasnost roditelja o
sudjelovanju ili nesudjelovanju njihove djece u nekom od ponuđenih programa.

Državni tajnik za srednje obrazovanje Želimir Janjić rekao je da će se program provoditi u 1. razredu srednje četverogodišnje i u 1. razredu trogodišnje srednje škole. 

Istaknuo je da će sadržaji programa biti sastavni dio satnice razredne zajednice u trajanju do 12 sati godišnje.

Odgovarajući na upit koliko je to ministarstvo ponudilo udrugama za provođenje programa, pomoćnica ministra Vini Rakić rekla je da je Ministarstvo u prijedlogu ugovora Grozdu ponudilo 100.000 kuna (jer ima program za osnovnu i srednju školu), a Forumu za slobodu odgoja 60.000 kuna.

Upitan je li udruga Grozd promijenila mišljenje o masturbaciji, Šetić nije decidirano odgovorio, već se pozvao na mišljenje Stručnog povjerenstva Ministarstva zdravstva koje smatra da su Grozd i Forum za slobodu odgoja prihvatili "velik broj prijedloga i primjedaba i time poboljšali kvalitetu predloženih programa".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene