Požar, ilustracija (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Požar, ilustracija (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Prva međunarodna vježba gašenja šumskih požara u povijesti EU-a održat će se od 7. do 10. travnja na otoku Cresu, a uz vatrogasce iz Hrvatske sudjelovat će i njihovi kolege iz još sedam europskih država.


Na konferenciji za novinare u utorak je u Rijeci rečeno da će vatrogasna vježba "Cres Modex 2019" trajati neprekidno 52 sata na području cijelog Cresa, od sjevera do krajnjeg juga.

Vezani članci Požar na Ferenščici - 3 VIDEO/FOTO Pirotehničari na terenu: Pogledajte kako izgleda zgarište garaže u Zagrebu u kojoj je vlasnik čuvao mine, bombu i streljivo Požar Gori kod Omiša: Pred vatrogascima je teška noć, na terenu velik broj gasitelja

Sudjelovat će 300 vatrogasaca s više od stotinu vozila, posade hrvatskih i talijanskih kanadera sa zrakoplovima, a dio je to aktivnosti Mehanizma civilne zaštite EU-a s temeljnom svrhom unapređenja suradnje država članica prilikom intervencija kod prirodnih katastrofa.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je da je domaćinstvo ove vježbe priznanje uspješnosti i kvalitete umrežavanja sustava sigurnosti u ovoj županiji.

Glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Slavko Tucaković ocijenio je da je riječ o povijesnom događaju i još jednoj provjeri sustava domovinske sigurnosti, koji će pokazati kako se mogu obaviti ovako složene zadaće.

Međunarodni napori u gašenju požara

Veliki požari u Europi protekle godine, od Grčke do Švedske, upozorili su na važnost međunarodne suradnje i koordinacije vatrogasnih službi, rekao je Tucaković. Stoga će se na vježbi na Cresu provjeriti sposobnost prihvata vatrogasnih snaga iz drugih zemalja, njihova transporta, komunikacije, mobilnosti te zajedničkog djelovanja i logističke potpore, naveo je.

Tijekom vježbe će se vozila i vatrogasci prevoziti redovnim trajektnim linijama, ali i vojnim desantnim brodovima. Provjerit će se i desantiranje vatrogasaca helikopterom i napredni informatički sustav za upravljanje u kriznim situacijama NICS te korištenje bespilotnih letjelica, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik.

Simulirat će se izbijanje požara na području Punta Križe na jugu Cresa, drugih požara na drugim dijelovima otoka, a pretpostavka je vježbe da je veći dio hrvatske morske obale pod požarima te domaće vatrogasne snage ne mogu samostalno suzbiti katastrofu te zovu u pomoć vatrogasne postrojbe iz drugih zemalja. (Hina) 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju