Poskok (Foto: Jurica Galoić/Pixsell)
Poskok (Foto: Jurica Galoić/Pixsell) Foto: Jurica Galoi?/Pixsell

Na obroncima Kalnika - opasnost. Muškarac je završio u bolnici zbog ugriza poskoka. Penjao se na stijenu kada ga je poskok kojeg nije uočio ugrizao za prst.


Na Kalniku je poskok ugrizao za prst muškarca koji se penjao na stijenu. 

Vezani članci Poskok (Foto: Jurica Galoić/Pixsell) Dječaka u Srbiji (14) poskok ugrizao za lice: "Naotekao mu je lijevi obraz, primio je protuotrov" Slika nije dostupna Jedva preživio: Poskok ugrizao 15-godišnjaka za ruku

"Proljeće se probudilo na Kalniku, s njime i poskoci. Treba paziti kuda se hoda, gdje se sjeda i gdje se guraju ruke. Prijatelj se penjao, ugrizao ga je za prst. Dobio je protuotrov, još je u bolnici na promatranju, uglavnom sve je u redu", rekao je H.K., prijatelj čovjeka kojeg je ugrizao poskok. 

Biolog Goran Šafarek navodi da se zmije bude u proljeće kao i ostali organizmi. Kako je to hladno doba godine, zagrijavaju se na suncu, budući da su to hladnokrvni organizmi, odnosno ne mogu se sami zagrijati metabolizmom kao sisavci i ptice.

"Zmije na Kalniku nisu opasne, osim otrovnice poskoka. Međutim, otrov služi za lov, ne agresiju i nije ga lako proizvesti. Poskoci se griju u pukotinama stijena, ili na samim stijenama. Bilo da se griju ili love, nepokretni su. Oni su lovci iz zasjede pa se pritaje. Ljudi ih tako često i ne vide. Poskoci su aktivni uglavnom noću, ali i preko dana, pogotovo upravo radi sunčanja, a to potraje i cijeli dan. U rano proljeće stoga treba biti posebno oprezan i paziti gdje se hoda i što se dira rukama prilikom penjanja na stijene", rekao je kazao je Šafarek za ePodravinu.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju