Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobio protuotrov

Muškarca na Kalniku ugrizao poskok: "Treba biti posebno oprezan, paziti gdje se guraju ruke..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na obroncima Kalnika - opasnost. Muškarac je završio u bolnici zbog ugriza poskoka. Penjao se na stijenu kada ga je poskok kojeg nije uočio ugrizao za prst.

Na Kalniku je poskok ugrizao za prst muškarca koji se penjao na stijenu. 

Pročitajte i ovo Izmještanje poskoka u Rovinju 3 "Uspješno izmještena" FOTO Ajme! Rovinjski vatrogasci iz panja u parku izvukli veliku zmiju Slika nije dostupna Pretopla zima izmamila zmije? Jedva preživio: Poskok ugrizao 15-godišnjaka za ruku

"Proljeće se probudilo na Kalniku, s njime i poskoci. Treba paziti kuda se hoda, gdje se sjeda i gdje se guraju ruke. Prijatelj se penjao, ugrizao ga je za prst. Dobio je protuotrov, još je u bolnici na promatranju, uglavnom sve je u redu", rekao je H.K., prijatelj čovjeka kojeg je ugrizao poskok. 

Biolog Goran Šafarek navodi da se zmije bude u proljeće kao i ostali organizmi. Kako je to hladno doba godine, zagrijavaju se na suncu, budući da su to hladnokrvni organizmi, odnosno ne mogu se sami zagrijati metabolizmom kao sisavci i ptice.

"Zmije na Kalniku nisu opasne, osim otrovnice poskoka. Međutim, otrov služi za lov, ne agresiju i nije ga lako proizvesti. Poskoci se griju u pukotinama stijena, ili na samim stijenama. Bilo da se griju ili love, nepokretni su. Oni su lovci iz zasjede pa se pritaje. Ljudi ih tako često i ne vide. Poskoci su aktivni uglavnom noću, ali i preko dana, pogotovo upravo radi sunčanja, a to potraje i cijeli dan. U rano proljeće stoga treba biti posebno oprezan i paziti gdje se hoda i što se dira rukama prilikom penjanja na stijene", rekao je kazao je Šafarek za ePodravinu.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene