Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostavljena u vrelom automobilu

Murganić o smrti djevojčice: "Centar je duboko ušao u tu obitelj, stručnjaci će odlučiti o kompetencijama roditelja"

Petra Fabian Kapov (Foto: Dnevnik.hr)
Petra Fabian Kapov (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Petra Fabian Kapov (Foto: Dnevnik.hr) Petra Fabian Kapov (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Djevojčica preminula od posljedica toplinskog udara (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić izjavila je, komentirajući smrt četverogodišnje djevojčice u Rovinju koju ju je otac ostavio u automobilu na visokoj temperaturi, da će stručnjaci sada procijeniti koje su kompetencije roditelja da skrbe o njihovoj djeci. Otac i majka roditelji su još jednog djeteta, a majka je u drugom stanju.

"Riječki Centar za socijalnu skrb 'duboko je ušao u tu obitelj' čim se saznalo za ovaj tragičan slučaj, već kada se saznalo da je otac ostavio dijete u automobilu. Sada je na stručnjacima da procijene koje su kompetencije roditelja za skrb o djeci i donesu odluke", rekla je Murganić novinarima nakon uručivanja službenih vozila obiteljskim centrima u nekoliko županija.

Pročitajte i ovo Zdravstveni pregled vozača Anketa Dnevnika Nove TV Hrvati otkrili hoće li poslušati upozorenje liječnika ili nastaviti voziti: Pogledajte rezultate ankete Praznik rada na Bundeku zabava od jutra FOTOGALERIJA Grah, glazba i roštiljanje: Građani širom zemlje slave Praznik rada

Murganić je napomenula da prije tog slučaja nije bilo postupanja Centra za socijalnu skrb u toj obitelji. "Zaista ne možemo naći nikakvog razloga i nikakvog opravdanja za tu tragediju, ali nije centar bio upućen u tu obitelj", kazala je ministrica.

Komentirajući slučaj dvogodišnjeg dječaka u Zagrebu, koji je završio u Klaićevoj bolnici uz sumnju u zlostavljanje, Murganić je izrazila zgražanje rekavši kako to "ne može ljudskom umu biti pojmljivo". 

U slučaju smrti djevojčice Centar će napraviti procjenu obitelji i odlučiti o kompetencijama roditelja, dok su u državnom odvjetništvu u tijeku izvidi. Budući da je ovdje riječ o kaznenom djelu za koje je predviđena kazna zatvora preko pet godina riješenjem će morati odrediti provođenje istrage. Tijekom te istrage ispitati će oca djeteta, ali i sve svjedoke, prikupljat će se i dokazi o ovom tragičnom slučaju.

Na osnovu svega toga podignuti će optužnicu ili obustaviti istragu. Županijsko državno odvjetništvo može nadležnom sudu čak i predložiti istražni zatvor ili mjeru opreza zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. Inače kazneni zakon za ovakvu vrstu kaznenog dijela, povredu djetetovih prava, a gdje je prouzročena smrt, predviđa kaznu zatvora u trajanju od tri do 15 godina.

Postupanja Državnog odvjetništva tijekom izvida su tajna pa o tijeku, tvrde, ne mogu izvještavati.

Podsjetimo, dijete je nekoliko sati provelo u zatvorenem automobilu na vrućini. U komatoznom je stanju primljeno u pulsku, a na daljnje liječenje prebačeno u riječku bolnicu.

Posljedice toplinskog udara za djevojčicu su bile preteške. Liječnicu su učinili sve što je bilo u njihovoj moći.

"Toplina u automobilu je izrazito bila visoka to pretpostavljamo u ovom slučaju i dužina trajanja tj izloženost toj toplini je znači uzrokovala ta teška oštećenja zapravo više sustava u organizmu i na kraju do teškog oštećenja mozga", kazala je Kristina Lah Tomulić, pročelnica zavoda za intenzivno liječenje djece.

"Toplinski udar je doveo do teškog oštećenja mozga metaboličkog teškog disbalansa i unatoč enormnim naporima osoblja našeg intenzivnog odjela da je nažalost ishod bio fatalan", dodala je Lah Tomulić.

"Dijete od četiri godine, da ne govorimo o dojenčadi, mogu podnijeti kroz puno kraće vrijeme izloženost visokoj temperaturi nego što to može odrasli organizam. To je jedan problem, a drugi je što djeca ne mogu sebi pomoći", rekao je Sandro Dessandro, predsjednik klinike za pedijatriju KBC Rijeka.

(Hina/D.I./P.F.K.)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene