Policija je dovršila kriminalističko istraživanje nad majkom i dadiljom u slučaju koji je šokirao Hrvatsku. Sumnja se da je majka zanemarivala dijete od sredine travnja, a dadilja je osumnjičena za ozljeđivanje djeteta.

Galerija


PU zagrebačka oglasila se vezano za slučaj ozlijeđenog djeteta u Klaićevoj bolnici i osumnjičenih majke i dadilje. Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

Vezani članci Žanamari Perčić (Foto: Instagram) Domaća pjevačica se javno obračunala s hejterima: "Majka sam i neću se ‘obuć’!" Mollie Fitzgerald Stravičan zločin: Glumica iz hit-filma "Kapetan Amerika" uhićena zbog ubojstva vlastite majke

"Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili kriminalističko istraživanje nad 24-godišnjakinjom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela 'Povreda djetetovih prava' iz čl.177 st.1 i 2, te nad 20-godišnjakinjom zbog sumnje da je počinila isto kazneno djelo 'Povreda djetetovih prava' iz čl.177 st.1, st. 2 i st. 3.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičene su predane pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava je dostavljena Općinskom državnom odvjetništvu za mladež u Zagrebu", navela je policija.

U Kaznenom zakonu: Zanemarivanje i zlouporaba djetetovih prava, članak 177. navodi se sljedeće:

(1) Roditelj, posvojitelj, skrbnik ili druga osoba koja grubo zanemaruje svoje dužnosti podizanja, odgoja i obrazovanja djeteta, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

(2) Tko prisili dijete na pretjerani rad ili rad koji ne odgovara njegovoj životnoj dobi, na prosjačenje ili ga navodi na drugo ponašanje koje je štetno za njegov razvoj ili na drugi način grubo zlorabi djetetova prava, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(3) Ako se zbog kaznenog djela iz stavka 1. i 2. ovoga članka dijete odalo prosjačenju, prostituciji ili drugim oblicima društveno neprihvatljivog ponašanja, ili je prouzročena teška tjelesna ozljeda djeteta, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do osam godina.

Prema Kaznenom zakonu, majci dječaka prijeti do pet, a dadilji do osam godina zatvora.

Određen istražni zatvor

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu priopćilo je kako je provelo dokazne radnje ispitivanja dvije hrvatske državljanke u svojstvu okrivljenika zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela povrede djetetovih prava.

''Postoji osnovana sumnja da je prvookrivljenica (1995.) od sredine travnja 2019. do 6. srpnja 2019. u Zagrebu počinila kazneno djelo povrede djetetovih prava iz članka 177. stavak 1. i 3. Kaznenog zakona, na štetu djeteta (2016.). Osnovano se sumnja i da je drugookrivljenica (1998.) počinila kazneno djelo povrede djetetovih prava iz članka 177. stavak 1., 2. i 3. Kaznenog zakona na štetu istog djeteta.

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv obje okrivljenice zbog postojanja osnovane sumnje da su počinile navedena kaznena djela, te je podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv obje okrivljenice zbog opasnosti od mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Sudac istrage prihvatio je navedeni prijedlog i odredio istražni zatvor protiv obje okrivljenice'', stoji u priopćenju Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu.

Sumnja se da je majka zanemarivala dijete od sredine travnja, a dadilja je osumnjičena za ozljeđivanje djeteta. Kako doznaje Dnevnik Nove TV, dijete je u bolnici nakratko posjetila baka.

Murganić: "Ljudskom umu nepojmljivo"

Komentirajući slučaj dvogodišnjeg dječaka u Zagrebu, koji je završio u Klaićevoj bolnici uz sumnju u zlostavljanje, ministrica obitelji Nada Murganić izrazila je zgražanje rekavši kako to "ne može ljudskom umu biti pojmljivo".

Istaknula je kako su dječaka sustavno zlostavljali jedna ili više osoba, a pritom ga je zanemarivala majka. Dječaku će za sada pružiti skrb izvan obitelji, a rade se daljnje procjene.

Murganić je ponovno apelirala na sve samohrane majke i mlade obitelji koje imaju poteškoća u podizanju i odgoju djece da se obrate institucijama za savjet i pomoć.

"U ovom slučaju bilo bolje da se majka odmah obratila institucijama, rekla da traži posao i zatražila pomoć i smještaj za dijete. Sigurno bi se našlo adekvatnije rješenje za dijete, a majka bi s vremenom mogla kontaktirati sa svojim djetetom", kaže ministrica.

Zagrebački Centar za socijalnu skrb bio je u toj obitelji po rođenju djeteta i još nekoliko puta nakon toga. Ravnateljica centra Tatjana Brozić Perić rekla je novinarima da je obitelj koristila jednu od niza usluga, ali ona nije bila vezana uz obiteljsko-pravnu zaštitu.

"Kriminalistička obrada je u tijeku, moramo vidjeti kako će to završiti u odnosu na majku i njezinu širu obitelj. Mi radimo sveobuhvatnu obiteljsku procjenu, nakon čega ćemo predložiti mjere sudu. Vjerojatno ćemo predložiti da dijete ide u instituciju na kraće vrijeme", rekla je Brozić Perić.

Na pitanje je li se ranije moglo nešto primijetiti, odgovorila je da takve vrste povreda svaka službena osoba koja dođe u kontakt s djetetom, bilo u zdravstvenim ili odgojno-obrazovnim institucijama, može i treba vidjeti.

"Kad je u pitanju Centar za socijalnu skrb, i najmanja dojava bila bi dovoljna da se ode na teren i provjeri što se događa", rekla je i istaknula kako u tom slučaju to njima nije dojavljeno.

Roić: "Dječak u dobrom općem stanju"

Ravnatelj Klaićeve bolnice Goran Roić kazao je ranije u ponedjeljak da je dječak u dobrom općem stanju. Iako su ozljede, prema navodima medija, bile ozbiljne, uz višestruke prijelome različite starosti i ožiljke za koje se sumnja da su nastali gašenjem opušaka, Roić kaže da se dječakovo stanje poboljšava te da komunicira s ljudima u svojoj okolini.

Dodao je i da dječakova majka, koja prema medijskim navodima radi na sezonskom poslu na obali, neće moći doći u posjet bez policijske pratnje. (M.T./Hina)

 

Hrvatske i Bayernove nogometne legende priredile spektakl u Areni: ''Nešto veličanstveno''