Robert Podolnjak i Dražen Bošnjaković (Foto: Dnevnik.hr)
Robert Podolnjak i Dražen Bošnjaković (Foto: Dnevnik.hr)

Most je od predsjednika Hrvatskog sabora zatražio da sazove nastavak redovitog zasjedanja Hrvatskog sabora do 15. srpnja.


Most nezavisnih lista zatražio je u ponedjeljak od predsjednika Hrvatskog sabora, akademika Željka Reinera da sazove nastavak redovitog zasjedanja Hrvatskog sabora do 15. srpnja, kad stupa na snagu odluka o njegovom raspuštanju.

Most smatra da za to postoje vrlo opravdani razlozi te navodi da, osim izmjena Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, "kojim se smanjuju financijska izdvajanja za političke stranke", u ovom trenutku ima još pedesetak točaka koje bi zastupnici trebali raspraviti: zakonske prijedloge, odluka, izvješća.

"Osim toga, nesazivanjem nastavka sjednice onemogućuje se zastupnike da kvalitetno obavljaju posao za koji su od građana izabrani i vrlo dobro plaćeni", podsjećaju.

Most navodi da se iz prošlotjednih javnih izjava "mogla naslutiti namjera HDZ-a da Hrvatski sabor ne nastavi sa zasjedanjem do izbora novog saziva" s čime se, dodaju, "očigledno složio SDP i Zoran Milanović izjavom kako Sabor do 15. srpnja neće raditi 'ništa kao i do sada'".

"Kada bi se rad Hrvatskog sabora promatrao samo kroz rad gospodina Zorana Milanovića kao zastupnika onda bi to zaista bilo - ništa. Na svu sreću, nije tako jer u ovom sazivu Hrvatskog sabora ima zastupnika koji odgovorno rade svoj posao, a tako žele nastaviti i do 15. srpnja kad odluka o raspuštanju stupa na snagu", poručuju iz Mosta.

Dodaju da su od predsjednika Sabora Reinera, na poslani upit, dobili službeni odgovor u kojem stoji da će se "nastavak 3. sjednice sazvati prema potrebi, uvažavajući potrebu donošenja odluka vezanih za pitanja od nacionalnog interesa i nesmetano funkcioniranje državne vlasti“.

"S obzirom na takav nejasan odgovor pozivamo predsjednika Hrvatskog sabora, akademika Željka Reinera da Sabor nastavi s redovnim zasjedanjem i ovaj tjedan pa sve do 15. srpnja jer mislimo da za to imamo vrlo opravdane razloge", poručuje Most.

Izmjenama Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe iznos koji stranke dobivaju iz proračuna za svoje političke aktivnosti određivao bi se na temelju poreznih prihoda, a ne rashoda državnog proračuna, a bio bi limitiran na maksimalnih 48 milijuna kuna godišnje.

Podolnjak: Bez zakonskih izmjena ne želi sazvati sjednicu na kojoj bi Odbor rasporedio novac za stranke

Podolnjak je izvijestio kako je Most, zajedno s HSLS-om, konačni prijedlog planiranih zakonskih izmjena danas uputio u saborsku proceduru i smatra kako nema nikakvih zapreka da ga donese sadašnji saziv Sabora.

"Očekujemo da ovaj saziv Sabora, u kojem je i iniciran prijedlog zakona, zakon konačno donese i da to bude temelj za buduće financiranje političkih stranaka. Za to ne postoje nikakve zapreke jer je ova točka dogovorena između Mosta i HDZ-a. Također, ovaj je prijedlog gotovo identičan onome kojega je predložio SDP, također na ovoj sjednici, osim što naš zakon predviđa još nešto veće smanjenje sredstava za političke stranke. Prema tome, ako će stranke biti vjerodostojne, i HDZ i SDP, ne vidim zapreke da se ovaj zakon ne donese još u ovom sazivu", kazao je Podolnjak.

Ponovio je kako bez zakonskih izmjena ne želi sazvati sjednicu na kojoj bi Odbor rasporedio novac za stranke. "Ako žele rasporediti sredstva za treće i četvrto tromjesečje, u tom slučaju morat će sjednicu sazvati HDZ i SDP pa neka zajedno donesu financiranje političkih stranaka. Mi s tim ne želimo imati posla, to ne bi bilo korektno. Mi tražimo reformu financiranja stranaka i mislim da je minimum političke vjerodostojnosti da to učine HDZ i SDP", ističe Podolnjak.

Nada se kako novi saziv neće naknadno rasporediti novac za treće tromjesečje, u iznosu od oko 12 milijuna kuna, kako će ta sredstva ostati u državnom proračunu i "utrošiti se u korisnije svrhe".

Bošnjaković: U saborskoj proceduri nema odluka koje iziskuju žurbu

HDZ-ov saborski zastupnik Dražen Bošnjaković ocijenio je u ponedjeljak kako se Sabor ne bi trebao sastajati do 15. srpnja, kada se raspušta, budući da u proceduri nema prijedloga koje bi trebalo žurno donijeti.

"Zakonske i ustavne pretpostavke za rad Sabora i njegovih odbora do 15. srpnja postoje, to nije sporno. Pitanje je, međutim, je li oportuno prije raspuštanja Sabora donositi neke zakone i odluke ili je to mudrije prepustiti novom sazivu, koji s radom teoretski može početi već u devetom mjesecu. Ne postoje odluke koje su toliko bitne da bi ih ishitreno trebalo donositi i mislim da to treba ostaviti novom sazivu, koji će vjerojatno imati drugačiji raspored snaga", rekao je Bošnjaković novinarima u Saboru.
Zamoljen da komentira najavu predsjednika Odbora za Ustav Roberta Podolnjaka (Most) da neće sazvati Odbor kako bi rasporedio proračunski novac namijenjen financiranju političkih stranaka za drugi dio godine ako Sabor prije toga ne donese zakonske izmjene kojima bi se taj iznos ograničio na maksimalno 48 milijuna kuna, Bošnjaković je ocijenio kako bi bilo "najčišće" da se rasporedi samo novac za srpanj i kolovoz, a da se ostatak godine također prepusti novom sazivu.

"Tu se sada postavlja nekoliko važnih pitanja - imaju li političke stranke uopće pravo na sredstva nakon 15. srpnja? Osobno smatram da imaju, jer zastupnicima teče mandat do konstituiranja novog sabora. Zastupnici su i članovi stranaka pa stranke i nezavisni zastupnici imaju pravo na ta sredstva sve do konstituiranja novog Sabora. Međutim, sredstva se isplaćuju kvartalno, dakle svaka tri mjeseca i teško je sada odrediti za ovo slijedeće razdoblje koja su to sredstva, jer je moguće da se i novi Sabor konstituira već u rujnu. Bilo bi najčišće da se donese odluka o rasporedu sredstava za srpanj i kolovoz, a sve ostalo da se prepusti novom sazivu koji će biti izabran i konstituiran", tumači Bošnjaković.

Uvjeren je da HDZ kampanju za predstojeće izbore može odraditi i bez novca iz proračuna. "Mislim da to ne bi trebalo smetati, jer je državni proračun samo jedan od izvora financiranja političkih stranaka, one imaju na raspolaganju članarine i donacije. HDZ je, kao što znate, imao donatorske večere, kroz koje je isfinancirao najveći dio kampanje", rekao je.

Potvrdio je kako postoji poslovnička mogućnost da se Odbor sastane i mimo Podolnjaka, na zahtjev trećine članova, a hoće li se to i dogoditi, nije znao odgovoriti. "To vam u ovom trenutku ne mogu reći, to je stvar unutarstranačkih odluka", rekao je Bošnjaković.

Na neslužbene komentare nekih zastupnika da Podolnjak ucjenjuje Sabor, Bošnjaković je kazao kako osobno ne želi koristiti tako oštre riječi, ali kako smatra da to što Podolnjak radi "nije baš u redu ni korektno".

Mrsić: Imali su dovoljno vremena

SDP-ov Mirando Mrsić sumnja, pak, u ozbiljne namjere Mosta da izmjenama Zakona o financiranju političkih aktivnosti smanji proračunska sredstva namijenjena strankama i nezavisnim zastupnicima.

"Da je Most htio donijeti taj zakon, imali su dovoljno vremena, šest mjeseci je zasjedao Sabor. Da su to htjeli, donijeli bi ga jer su imali većinu", kazao je kratko Mrsić.