Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar je ravnatelju škole 'Šime Budinića' predložio da se prostor gdje je Gospin kip zatvori. Obećao mu je da će to učiniti.


Ministar znanosti obrazovanja i sporta Vedran Mornar izjavio je danas da u Hrvatskoj nije propisano, a niti je u nadležnosti Ministarstva, postavljanje vjerskih obilježja u škole kao što je slučaj Gospina kipa u zadarskoj osnovnoj školi.

Vezani članci Policijski službenici, CG Zbog dojave o bombama evakuirane osnovne škole diljem zemlje: "Mi ćemo se osvetiti, nitko neće ostati živ" Slika nije dostupna Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja o mogućnosti štrajka: "Zadnji put kad nas nisu shvatili ozbiljno..."

Također je rekao da u domeni Ministarstva nisu ni promjene naziva škola, što je u Puli inicirao lokalni SDP s namjerom da se nazovu po borcima iz Narodnooslobodilačke borbe (NOB).

Hrvatska je sekularna država, a vatikanski ugovori propisuju da se u javnim školama mogu sukladno interesu obavljati i vjerski obredi. Propisa o tome što može biti u školama nema, rekao je ministar Mornar. Dodao je da se čuo s ravnateljem škole 'Šime Budinića' Ivanom Čularom i predložio mu da se prostor gdje je Gospin kip zatvori i da mu je obećao da će to učiniti.

GOSPA U ŠKOLI Kome smeta Gospin kip u školskom hodniku?

Navodeći kako nije propisano i jasno da li se u školama mogu isticati vjerska obilježja i tko je u ovom slučaju u pravu, podsjetio je na slučaj 'Lautsi' iz Italije kada se gospođa Lautsi obratila Europskom sudu za ljudska prava da se iz talijanskih škola ukloni raspelo jer utječe na odgoj djece.

Italija je kao i Hrvatska sekularna država, Sud je prvo donio odluku da je gospođa Lautsi u pravu, a nakon što je Italija s još dvadesetak sekularnih europskih država uložila žalbu na tu odluku, Sud je donio drugu po kojoj raspelo kao pasioni simbol može visiti u školama. Dakle, situacija nije jasna, rekao je Mornar dodajući da u hrvatskom Ustavu piše da je Hrvatska sekularna država, ali s druge strane, podsjetio je i da se u Hrvatskoj slavi Tijelovo.

Kada je riječ o nazivima škola po imenima boraca iz NOB-a, podsjetio je da u Ustavu također stoji da Hrvatska baštini antifašizam, ukoliko se izuzmu slučajevi Bleiburga, te da u imenima boraca iz NOB-a po kojima bi škole nosile ime, nema ništa sporno. Imenovanje škola je u nadležnosti gradova i županija i tu nemam više što komentirati, izjavio je ministar Mornar odgovarajući na novinarska pitanja.

U obnovljenoj školi u Gunji otvorena 'učionica budućnosti'

Nakon što se u vezi Gospina kipa Ministarstvu nedavno obratio zagrebački Centar za građansku hrabrost ustvrdivši da je to protuzakonito i da se time vrijeđaju osjećaji druge djece, ravnatelj zadarske škole Ivan Čular izjavio je kako mu je nelogično da ispred učionice za vjeronauk ne bude kip Gospe ako ispred učionice za matematiku može biti ploča s matematičkim pomagalima.

Naveo je da je donirani kip prije godinu dana postavljen u dogovoru sa svima, da imaju dozvolu iz ministarstva i da se nitko nije požalio da mu smeta.

Vezano za preimenovanja škola, predsjednik pulskog SDP-a Danijel Ferić ovih je dana, obrazlažući inicijativu, rekao kako je Istra područje koje njeguje antifašističke tekovine te da to treba njegovati i dalje, unatoč što se antifažizam pokušava proglasiti krivom opcijom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju