Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sklapanjem ugovora realiziran je plan prijema vojnika u djelatnu vojnu službu za 2014. godinu.


Ministarstvo obrane potpisalo je 740 ugovora o prijemu u djelatnu vojnu službu vojnika i mornara, koji su tijekom ponedjeljka, 3. studenoga 2014., pristigli u postrojbe hrvatskih Oružanih snaga, priopćeno je u utorak iz tog ministarstva.

Vezani članci U Požegi prisegnuo 24. naraštaj dragovoljnih ročnika (Foto: Pixsell, Ivica Galovic) - 9 Prisegnuo 24. naraštaj dragovoljnih ročnika: "Ovo je prvi korak prema profesionalnoj vojnoj karijeri" Zbog pijanstva vojnici vraćeni iz misije (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Bivši hrvatski vojnik otkriva koliko se alkohola pije po misijama

Sklapanjem tih ugovora u cijelosti je realiziran Plan prijema vojnika u djelatnu vojnu službu za 2014. godinu od ukupno 940 vojnika i mornara, s obzirom da je u ožujku već primljeno 200 vojnika i mornara u hrvatske Oružane snage.

Realiziran je i dio Plana koji se odnosi na pomlađivanje vojničkog kadra, te je dosadašnji prosjek od 33 godine tim prijemom smanjen na 31,6 godinu.

MORH: Ponovo će se ustrojiti pričuva u Oružanim snagama

Vojnici i mornari specijalističku obuku provest će u središtima i postrojbama za provedbu specijalističke vojne obuke.

Najveći broj kandidata upućen je na obuku za borbene rodove, 417 kandidata u pješaštvo, oklopništvo i pomorstvo. Zatim, 207 kandidata je upućeno na obuku za rodove borbene potpore, u topništvo, PZO, inženjeriju, vezu i NBKO. Preostalih 116 kandidata upućeno je na obuku u tehničku, intendantsku, prometnu i graditeljsku službu.

Po završetku specijalističke vojne obuke novi vojnici rasporedit će se u postrojbe OS RH.

VIDEO Pogledajte kako je ISAF odao priznanje hrvatskoj vojsci

Kandidati, vojnici i mornari odabrani su temeljem javnog natječaja za prijam u djelatnu vojnu službu, i to njih 552, dok su ostali kandidati, njih 188, dragovoljni ročnici iz drugog uputnog roka za dragovoljno vojno osposobljavanje, u 2014. godini. Od primljenih kandidata 668 je muškaraca i 72 žene. Najviše kandidata dolazi iz Splitsko-dalmatinske županije, zatim Osječko-baranjske te Vukovarsko-srijemske županije.

To je prvi ugovor o vojničkoj službi koji se s Ministarstvom obrane potpisuje na tri godine. Nakon isteka prvog ugovora u skladu s potrebama službe s djelatnim vojnikom može se sklopiti drugi ugovor o vojničkoj službi u trajanju do pet godina te u skladu s potrebama službe, ovisno o potrebama popune postrojbe može sklopiti i treći ugovor o vojničkoj službi u trajanju do šest godina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook